Koronavirus Svet

Bil Gejts: Pobedićemo ovu pandemiju 2022. ali lekcije za sledeću nismo izvukli

bil-gejts
Foto: EPA/KAMIL ZIHNIOGLU

Milijarder i filantrop Bil Gejts nada se da će se svet potpuno vratiti u normalu do kraja 2022. godine, ali je zabrinut da svet neće izvući pouke iz pandemije covida-19 i pripremiti se za buduće globalne epidemije.
Neke bogatije zemlje, uključujući SAD i Veliku Britaniju, do leta će dostići visok stepen imunizacije, što će omogućiti da se vakcine distribuiraju po celom svetu do kraja 2021. i tokom 2022. godine, rekao je osnivač Majkrosofta u razgovoru za Sky News.

Na pitanje da li se nada da će se svet potpuno vratiti u normalu do kraja 2022. godine, odgovara potvrdno. “Nećemo iskoreniti ovu bolest, ali do kraja 2022. svešćemo je na vrlo male brojke”, rekao je Gejts.

Međutim, naglasio je kako postoji nejednakost u stopi vakcinacije širom sveta. “Trenutno se u bogatim zemljama vakcinišu starije osobe, jer te zemlje su u pandemiji prošle lošije od većine zemalja u razvoju i to je bila dobra stvar.”

Činjenica da sada vakcinišemo 30-godišnjake u Velikoj Britaniji i SAD i da nemamo cepiva za sve 60-godišnjake u Brazilu i Južnoj Africi nije poštena, ali za tri ili četiri meseca vakcine će biti dostupne svim zemljama koje imaju vrlo ozbiljnu epidemiju”, objasnio je američki preduzetnik.

“Do kraja godine, SAD, Velika Britanija i drugi moći će da obezbede snabevanje vakcinama zemlje u razvoju. Uprkos retkim ozbiljnim nuspojavama, sva cepiva su delotvorna i uskoro će ih dobiti sve zemlje.”

Druga dobra vest da je stopa smrtnosti u najsiromašnijim zemljama zapravo vrlo niska. U narednih nekoliko meseci prioritet će biti populacija starija od 60 godina u Brazilu i Južnoj Africi. SAD će imati višak cepiva i iskoristiće ga da podigne stopu imunizacije što je moguće više”, dodao je Gejts.

Govoreći o svojoj zabrinutosti za budućnost, Gejts je rekao da se brine kako će svet zaboraviti na covid-19 i da ga neće iskoristiti kako bi u budućim pandemijama bio spremniji. Ali, smatra da će ova generacija ipak pamtiti šta se dogodilo, zato što su bilioni dolara izgubljeni, te će ubuduće tražiti globalni odgovor na sličnu krizu.

“Obično je potrebno deset godina da cepivo iz bogatijih dođe u siromašnije zemlje. Zahvaljujući međunarodnoj saradnji i humanitarnim organizacijama u ovoj pandemiji stvari su išle mnogo brže. Nadam se da ćemo sve ovo imati na umu i biti spremni za sledeću pandemiju”, zaključio je Gejts, prenosi BizLife.

Šta nam sve bacaju iz aviJona da nas potruju: Šporete, frižidere, plastiku, prazne kace za kupus (FOTO)

Tamara Gočmanac

Mnogo glasno šapuće. Ego-tripuje, nasmeje, rasplače. Voli kišu i sneg. I životinje. Redovno je ispuštali na glavu kad je bila mala, pa je, zahvaljujući tome, postala mnogo lepa, pametna i bloger.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

213 Shares
213 Shares
Share via
Copy link