Balkan Magazin

Posle dalekog severa Ivan je rešio da sa svojom Vilmom obiđe Balkan: “Lako je, samo kreneš”

ivan milun tone seliškar
Printscreen

Ivan Milun, zagrebački politikolog i pre svega avanturista, obavlja poslednje pripreme za dug put biciklom. Odlučio je da upozna Balkan i Balkance kako bi bolje razumeo mentalitet ovog specifičnog prostora. On i njegova Vilma, bicikl bez koga se avantura ne može ni zamisliti, kreću kroz Srbiju, Crnu Goru, Makedoniju, Bugarsku, Grčku i Tursku.

Njega pandemija više ne može u mestu zadržati, a pre dve godine išao je putem severa. Preko Mađarske, Slovačke, Češke, Poljske, Litvanije, Letonije i Estonije stigao je do Finske.

– U proseku je to negde između 50 i 100 kilometara, po iskustvu to je neki optimum što se tiče umora i onoga što stigneš videti. Ovaj put ima oko 4.000 kilometara, a ideja je da prelazim oko 1.000 kilometara mesečno. Nemam nikakav specifičan plan, nemam rezervacije niti ništa dogovoreno – priča Ivan.

Pandemija koronavirusom otežava i potencijalna poznanstva i čitavo iskustvo zapravo menja.

– Ne mogu da predvidim kako će sve sada izgledati. Na prošlom putovanju spavao sam kod raznih domaćina sa Kaučsurfinga, a sada ne znam kako će funkcionisati sve. Voleo bih da ponovo upoznajem lokalce na takav način – iskren je Ivan.

tone seliškar
Printscreen

Tokom priprema za ovaj dugačak put Ivanu je pomogao i posao s obzirom da radi kao dostavljač hrane u Zagrebu sa svojom Vilmom uz pomoć koje pređe oko 70 kilometara dnevno.

Ohrabruje sve kojima je dosta zatvorenih granica i učaurenosti.

– Ovo nije nešto za šta se treba specijalno pripremiti. Ovo je nešto što svako može napraviti i samo treba krenuti – poručuje Ivan.

Što se tiče finansija tokom putovanja, s obzirom da štedi svojim prevoznim sredstvom, planira dnevno da troši oko 150 kuna dnevno ( oko 2.300 dinara), što za nekih stotinak dana puta iznosi oko 150.000 kuna (oko 237.000 dinara).

Ivan je zanimljiv mladi pisac, a svoje avanture zapisuje i prenosi čitaocima svog bloga. Srećan put druže!

Nervozni vozač napao biciklistu u Novom Sadu, tuča zbog prvenstva prolaza

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

komentar

Klikni da objaviš komentar

369 Shares
369 Shares
Share via
Copy link