Lifestyle

4 medicinske usluge koje besplatno možete dobiti i na privatnim klinikama

U prvih pola godine 2019. u privatnim zdravstvenim ustanovama javilo se 2,400 pacijenata na operaciju katarakte, dok je sa druge strane njih 2.400 dobilo uput za vantelesnu oplodnju.

U istom periodu, kod privatnika je na lečenje hiperbaričnom oksigenacijom (hiperbarična komora u Novom Sadu) upućeno 894 pacijenta, a na hemodijalizu 344 osiguranika, kažu u RFZO, a prenosi portal Opanak.

To su četiri medicinske usluge koje građani mogu da potraže osim u državnim i u privatnim zdravstvenim ustanovama, a da za to ne moraju da plate iz svog džepa.

Kada je reč o operaciji katarakte, RFZO ima potpisane ugovore sa 15 privatnih zdravstvenih ustanova, od kojih se tri nalaze u Nišu, dve u Novom Sadu, jedna u Zrenjaninu i devet u Beogradu.

Lečenje neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom žene mogu da obave u 11 privatnih ustanova i to u pet u Beogradu, četiri u Novom Sadu, i u po jednu u Kragujevcu i Leskovcu.

Hemodijaliza se sprovodi u tri, a hiperbarična oksigenacija u jednoj ustanovi van plana mreže.

Kako objašnjava dr Ivana Đunisijević iz RFZO-a, Fond anketira osigurana lica koja se nalaze na listi čekanja državnih zdravstvenih ustanova za operaciju katarakte, i to po datumu kada su stavljeni na listu, od 2016. godine.

– Povlačimo prva lica, koja su na listi, a nije im pružena usluga – podvukla je ona.

Za vantelesnu oplodnju žene se prijavljuju same.

Žene, odnosno bračni i vanbračni partneri, moraju da ispune kriterijume koje je propisala republička stručna komisija, kako bi ostvarili pravo za VTO.

Iskustva pacijenata o bahatosti u Urgentnom centru Vojvodine: Ako ste umrli, nije bilo hitno

Čitajte Luftiku na Google vestima

68 Shares
Share via
Copy link