Beograd Magazin

Povređeni beskućnik preživljava u napuštenoj kući zahvaljujući milostinji. Prihvatilište mu zatvorilo vrata zbog epidemije

Jedan beskućnik u užasno teškoj situaciji i sa otvorenim ranama na nogama preživljava dane isključivo zahvaljujući milostinji iako Grad Beograd ima institucije kojima je osnovni posao pomoć onima koji su u nuždi.

Vrata prihvatilišta za odrasla i stara lica u Beogradu za njega su zatvorena jer zbog epidemije koronavirusa ne primaju nove korisnike.

Inicijativa za ekonomska i socijalna prava A 11 pozvala je Prihvatilište za odrasla i stara lica u Beogradu da hitno omogući prijem beskućnika, a nakon što je ustanova pravdala odbijanje prihvata epidemijskom situacijom.

beskucnik-inicijativa-A11-1
Foto: Inicijativa A11/021.rs

U prethodnih nekoliko nedelja, Inicijativa A 11 saznala je za slučajeve gde osobe kojima je hitno potreban smeštaj u Prihvatilište ne uspevaju da ostvare ovo pravo pod izgovorom da ova ustanova, koja je osnovana isključivo radi prijema ljudi kojima je hitno neophodna podrška, ne prima nove korisnike usled situacije izazvane pandemijom, piše 021.

„Potpuno je neprihvatljivo obazloženje pod kojim se odbija prijem korisnika kojima je hitno potrebna podrška. Kakve posledice ovakva nezakonita praksa rukovodstva Prihvatilišta za odrasla i stara lica ostavlja po živote najugroženijih imamo prilike da vidimo u slučaju jednog korisnika čiji je život ugrožen postupanjem ove institucije. Naime, radi se o osobi koju Inicijativa A 11 zastupa i koja je u potrebi za hitnim prijemom u Prihvatilište za odrasla i stara lica, koja je posle prijema u Urgentnom centru vraćena u napuštenu kuću bez vode, struje, grejanja, prozora i vrata, sa otvorenim ranama na nogama i u potrebi za svakodnevnim previjanjem. Ovaj čovek preživljava isključivo zahvaljujući pomoći koju mu pružaju udruženja ADRA, Prevent i Solidarna kuhinja čiji članovi i aktivisti mu donose hranu, vodu, ćebad i na druge načine pokušavaju da mu pomognu“, kažu u A 11.

Inicijativa naglašava da su nadležni – Grad Beograd kao osnivač i Prihvatilište, čiji delokrug rada je određen i Zakonom o socijalnoj zaštititi i Srbija kao država koja je potpisala Međunarodni pakt o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima, dužni da obezbede pravo na adekvatno stanovanje onima koji su u stanju potrebe.

beskucnik-inicijativa-A11-1
Foto: Inicijativa A11/021.rs

„Međutim, u ovom slučaju imamo prilike da vidimo apsolutni nemar i nebrigu za one koji su najugroženiji. Drastične povrede prava na život, zdravlje i dostojanstvo korisnika koji je usled samovolje rukovodstva Prihvatilišta za odrasla i stara lica na ivici egzistencije zaslužuju da budu sankcionisane. Inicijativa A 11 podnela je Odeljenju za hitno postupanje Zaštitnika građana pritužbu na rad Prihvatilišta, kao i krivičnu prijavu protiv direktorke Prihvatilišta Nevenke Nikić-Simatković zbog krivičnog dela nesavestan rad u službi i očekuje hitne reakcije nadležnih državnih organa, otvaranje vrata Prihvatilišta za sve one koji su u potrebi za hitnim smeštajem i utvrđivanje odgovornosti za to što ova ustanova skoro osam meseci odbija prijem korisnika“, navodi Inicijativa A 11 u saopštenju.

Inicijativa naglašava da je smeštaj u prihvatilište pravo koje imaju svi marginalizovani i u lošim životnim okolnostima, a ne milostinja koja zavisi od volje pojedinaca ili ustanova.

Nestorović ne zaslužuje ni naziv doktor, kamoli odlikovanje

Tamara Obradović

Običan konzument društvenih mreža, američke literature i pomfrita.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

38 Shares
Share via
Copy link