Magazin Novi Sad

Lafarž prodao parcele oko Bešenovačkog jezera još 2015, još se ne zna ko je vlasnik

besenovacko jezero
Foto: Dusan Beređi

Radovi na Bešenovačkom jezeru traju, a građani se pitaju da li će oni zaista biti sprovedeni do kraja kako je obećano. Prema uveravanjima iz kompanije Lafarge BFC, radovi će biti završeni do kraja 2024. Kompanija Lafarge BFC trenutno radi na rekultivaciji terena nakon čega sledi biološka rekultivacija koja podrazumeva sadnju izabranih biljnih vrsta koje mogu da opstanu u klimatskim uslovima na području Bešenovačkog jezera. Međutim, parcele oko jezera, ova kompanija je prodala još 2015. godine, a ko je novi vlasnik još ne znamo.

„PK Beli kamen, poznatiji kao Bešenovačko jezero je omiljeno kupalište mnogih. U toku zime uočeni su početni radovi na ovom jezeru koji su nastavljeni i u toku leta i mnogi su zabrinuti da će jezero biti uništeno ili privatizovano. Dobra vest je da ako izvođač radova, DOO Beočinska fabrika cementa Lafarž ispuni preuzete obaveze projekta, Fruška gora će dobiti jedno lepo uređeno jezero za kupanje i sport”, napisao je Dušan Beređi na Fejsbuk grupi Odbranimo Šume Fruške gore.

On takođe navodi kao jako značajno informaciju da neće biti dozvoljena izgradnja novog vikend naselja, niti divlja gradnja koja bi ugrozila jezero i kvalitet vode. Jezero ostaje dostupno građanima.

“Prema projektnom planu (izvor – Pokrajinski sekretarijat za energetiku, saobraćaj i građevinarstvo, za period 2021-24), izvršeno je spuštanje nivoa obale (koja je bila visine više metara). Potrebno je da se izvrši i nasipanje plaže, koja bi postala pristupačna i bezbedna za kupače, kao i preliv kako bi se obezbedilo da jezero ne plavi okolna polja. Planira se nasipanje jalovine iznad jezera i izgradnja tri biciklističko-pešačke staze po obodima jezera”, dalje objašnjava Beređi.

On smatra da “Lafarž” ima višestruku korist od ovog projekta, osim što je kompanija dužna da uradi rekultivaciju kao nadoknadu za korišćenje krečnjaka sa tog mesta.

“Površinski kop ‘Mutalj’, koji se nalazi u blizini, oko dva kilometra rastojanja, proširuje površinu kopa, a nema prostora za odlaganje jalovine. Za odlaganje 1,39 miliona m3 otkrivke (jalovine, uglavnom glina), nastale širenjem površinskog kopa ‘Mutalj’, koristiće se površina iznad jezera Beli kamen.Visina novog sloja, koji će se nalaziti iznad jezera će biti na stacionaži +260, što znači dodatnih 30-40 metara visine zemljišta iznad jezera”, objasnio je Dušan.

U julu ove godine smo razgovarali sa Snežanom Petrović, menadžerkom komunikacija kompanije Lafarge o tome kakve radove trenutno izvode na obalama Bešenovačkog jezera, koliko će trajati rekultivacija i da li je bezbedno kupati se dok su radne mašine na terenu.

– Lafarge BFC je u obavezi da završi tehničku i biološku rekultivaciju ovog kopa do kraja 2024.godine, u skladu sa projektom trajne obustave radova (rehabilitacije) a na osnovu uslova i saglasnosti nadležnih organa ( Zavod za zaštitu prirode Vojvodine, Pokrajinski sekretarijat za vodoprivredu, poljoprivredu i šumarstvo; Pokrajinski sekretarijat za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj i drugih nadležnih organa). Projektom je zapadna obala predviđena kao plaža i trenutno su tu skoncentrisani radovi. Tehnička rekultivacija podrazumeva saniranje terena iskopavanjem i nasipanjem otkrivke sa susednog površinskog kopa Mutalj, i formiranje završnih oblika etaža i kosina kopa, nakon čega sledi biološka rekultivacija koja obuhvata sadnju izabranih biljnih vrsta koje su prilagođene za opstanak u eko klimatskim uslovima na ovom području. Radovi se odvijaju na degradiranim površinama oko jezera – objasnila je za naš portal Snežana Petrović.

Ovog leta smo sa više strana “iz proverenih izvora”, čuli da će brojne poznate osobe na obali Bešenovačkog jezera graditi hotel ili kompleks hotela. Nagađanja su se raspredala i oko slobodnog ulaza, naplate karata za prilaz obali, do govorkanja da će se na jezeru kupati samo gosti budućeg hotela.

Prema rečima Snežane Petrović, od oktobra 2015. parcele oko jezera više nisu u vlasništvu kompanije „Lafarge BFC“. Kompanija ima pravo službenosti prolaza i nasipanja zemljišta na ovom prostoru sve do 2025. kako bi neometano mogli da se nastave radovi na rekultivaciji terena.

Ko je novi vlasnik parcela oko Bešenovačkog jezera nismo uspeli da doznamo ali se svakako postavlja pitanje, kada se završi rekultivacija zemljišta, da li ćemo moći da se kupamo ili će novi vlasnik ograditi ovo prirodno dobro?

Ko je vlasnik Bešenovačkog jezera i da li ćemo moći opet da se kupamo?

generic vignette (DESK luftika.rs)
237 Shares
237 Shares
Share via
Copy link