Magazin Novi Sad

Ekološki aktivisti pozvali SPC da fruškogorske šume ne prodaju Galensu

Fruška gora 3
Foto: Luftika

Aktivisti za zaštitu životne sredine nastavljaju da biju bitke kako bi odbranili javni interes, protiv vlasnika krupnog kapitala, sa kojima su trenutno i u sudskim sporovima.

Kako bi očuvali i zaštitili šume u Nacionalnom parku Fruška gora, odlučili su da se obrate i najvišim crkvenim velikodostojnicima u Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Naime, zatražili su od patrijarha Porfirija i vladike Vasilija, episkopa Eparhije sremske SPC, da šumu koja im je vraćena u procesu restitucije ne prodaju vlasnicima kompanije Galens.

U suprotnom će, budući da su nadležni odustali od prava preče kupovine, aktivisti biti primorani da se samoorganizuju i pokušaju da otkupe šumu, saznaje Autonomija.

Upoznati najviše organe SPC o ekološkim problemima

U pismima koja potpisuje predsednica Udruženja za odbranu šuma Fruške gore (OŠFG) Dragana Arsić, a u koja je Autonomija imala uvid, poziva se vladika Vasilije da aktiviste primi na razgovor u vezi sa Gazdinskom jedinicom SP Manastir Rakovac.

„Želimo lično da vas upoznamo sa aktuelnim problemima čije nerešavanje će ostaviti dalekosežne posledice po naše prirodno dobro, našu prirodnu i kulturnu baštinu. Posebno naglašavamo dalekosežne negativne posledice po integralno upravljanje zaštićenim područjem prirode generalno, a naročito delovima Nacionalnog parka koji su vraćeni Eparhiji sremskoj u postupku restitucije pre nekoliko godina“, ističe se u pismu sremskom episkopu.

U pismu se napominje da je ključna tema obraćanja odluka eparhije da šumu površine 19 hektara proda supružnicima Petrić, suvlasniima kompanije Galens.

Moguće dugoročne posledice po ekologiju

Arsić u pismu ističe da je za aktiviste i sve građane koji na njoj borave Fruška gora zaista „sveta“, zbog čega su izuzetno pogođeni odlukom eparhije da šumu na Kestenu koja joj je vraćena restitucijom proda, odnosno razmeni za njive u Bajši.

„U neverici i razočarenju se pitamo kako to da je ova šuma izgubila na svojoj ‘svetosti i duhovnosti’ za Manastir Rakovac… Pitamo se sa dubokim razočarenjem kako je Eparhija sremska mogla da donese odluku o prodaji šume na Kestenu i time trajno naruši sveto jedinstvo kulturne i prirodne baštine ovog dela Nacionalnog parka“, stoji, između ostalog, u pismu OŠFG.

Delovi Nacionalnog parka vraćeni Eparhiji sremskoj u posebnoj opasnosti

A u pismu patrijarhu srpskom Porfiriju, aktivisti upozoravaju da će nerešavanje ovog problema posebno ostaviti dalekosežne negativne posledice po integralno upravljanje zaštićenim područjem prirode generalno. Posebno istuču da se to može desiti delovima Nacionalnog parka koji su vraćeni Eparhiji sremskoj u postupku restitucije pre nekoliko godina.

„Radi se o odluci Eparhije sremske da proda 19 hektara šume Odeljenje 1, Gazdinske jedinice SP Manastir Rakovac, tj. da razmeni ovu šumu za oko 45 hektara njiva u selu Bajša, a ukupna vrednost je 608.000 EUR. Razlog prodaje su izvesni investitorski dogovori sa supružnicima Sanjom i Nebojšom Petrić, koji su uzurpirali nekoliko državnih parcela sela Rakovac, ali i nekoliko parcela Nacionalnog parka Fruška gora. U brojne sporne, nepropisne i nezakonite radnje na brdu Kesten od strane fizičih lica Petrić, a naročito u manastirskoj šumi Kesten, uvučena je i Eparhija sremska, pretpostavljamo sticajem okolnosti koje su napravili neki nemoralni ljudi“, navodi se u pismu patrijarhu.

Poziv patrijarhu da poništi odluku o prodaji

Takođe, podseća se da je zbog brojnih nezakonitih aktivnosti podneto više inspekcijskih prijava i da su pokrenuti upravni sporovi protiv donosioca odluka i nadležnih institucija, kao i krivična prijavu protiv supružnika Petrić i još nekoliko lica za bespravno prisvajanje državnih parcela i uzurpaciju javnog interesa.

Aktivisti ukazuju i na činjenicu da „po važećem Ustavu Srpske pravoslavne crkve, za imovinu koja se želi otuđiti, a prelazi vrednost od 2.000.000 dinara, odluku o prodaji mora doneti Patrijaršijski upravni odbor“, te pozivaju patrijarha da preispita celo postupanje Upravnog odbora Eparhije sremske i poništi Odluku o prodaji.

Ostatak teksta možete pročitati na ovom linku.

Izvor: Autonomija

Kratka istorija razaranja Fruške gore: Invazija Galensa, moćnog SNS investitora

129 Shares
129 Shares
Share via
Copy link