Magazin Srbija

Savo nudi platu od 100.000 za berače malina, ali ne može da nađe nijednog radnika

malinar
Foto: RINA

Sezona berbe malina počinje za manje od mesec dana, a  ove godine kao i pethodnih, osim roda i plasmana poljoprivrednike brinu radnici koje ne mogu da pronađu. Ineresovanje za branje malina je sve slabije iz godine u godinu.

Savo Dobrosavljević iz sela Vučkovica do sada je radnike dovozio iz Rumunije, ali usled epidemije korona virusa sada za svakog mora da plaća testove što mu se ne isplati. Ovog leta će njegove malinjake osim članova porodice, posle dužeg vremena da beru i radnici iz Srbije, koje je jedva našao iako su dnevnice odlične i za malo više od mesec dana mogu da zarade 100.000 dinara.

– Sve će biti teže i teže naći dobre i kvalitetne berače. Više nije kao nekad kad su se ljudi utrkivali da dođu i zarade odlične plate u malinjacima. Moje maline su 12 godina brali radnici iz Rumunije koji su odlični i pošteno zarade svaki dinar. Međutim, ove godine testovi su preskupi, nisam imao nikakvu računicu kada bih sve to plaćao. Našao sam ekipu iz Grdelice koja uskoro dolazi, dnevnica im je 25 evra i dobijaju još pet evra za hranu, pošto su tražili da sami sebi spremaju obroke – izjavio je Dobrosavljević.

Ovaj voćar pod zasadima maline ima površinu oko hektar i po, a sorte su vilamet i miker. Vremenska klackalica uticala je na količinu roda, ali kako kaže Savo ne toliko i na kvalitet.

– Prošle godine prinosi su bili oko 20 tona, sada će to biti oko 30 odsto manje konkretno u mojim malinjacima, ali u razgovoru sa kolegama shvatio sam da šteta ove godine ide čak i do 50 odsto. Prvo je malinu ubio mraz, a onda i druge vremenske nepogode. Ono što je ostalo je zadovoljavajućeg kvaliteta, očekujemo krupne i ukusne plodove – kaže Savo.

O ceni je još rano pričati, najavljuju oko 300 dinara po kilogramu, ali sve je neizvesno dok ne počne berba. Tada će malinari tačno znati koliko sav njihov uložen trud košta po kilogramu.

– Ukoliko bi cena dostigla visinu prošlogodišnje i bila negde oko 250 dinara, ja bih bio zadovoljan – zaključio je malinar iz Dragačeva.

Izvor: RINA

Plata za čobana 500 € plus stan i hrana, ali niko neće da bleji sa ovcama po ceo dan

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

99 Shares
Share via
Copy link