Balkan Magazin

Minimalac za sezonske radnike na hrvatskom primorju skoro 1.500 € – ovo su najtraženija zanimanja

sezonski radnici, posao, hrvatsko primorje
Foto: Pixabay/Michelle Raponi

Lagano nam se približava letnja sezona, a kao i svake godine, brojni sezonski radnici potražiće posao kod naših komšija – na hrvatskom primorju, gde su pripreme za doček turista uveliko u toku.

Na portalu MojPosao do sada je ove godine objavljeno više od 2.000 oglasa za sezonske radnike. Iako brojka nije ni veća ni manja u odnosu na prošlu, jasno je da se s traženjem sezonaca krenulo.

Najčešće se takvi oglasi nalaze u kategoriji Turizam i ugostiteljstvo, rekli su s portala MojPosao za Danas.hr.

Tradicionalno su najtraženija zanimanja: konobar, barmen, kuvar, pomoćni radnik u kuhinji, trgovac, prodavac i recepcionar.

Kakvu platu mogu da očekuju sezonski radnici?

Mesečna primanja zavise od vrste posla, ali prosečno ispitanici portala MojPosao za sezonski rad očekuju minimalno 1.307 evra neto mesečno.

To je 6 odsto više u odnosu na prošlu godinu, ističu.

Najveću platu očekuju kuvari, koji bi hteli minimalno 1.482 evra, piše Nova.

Konobari u proseku očekuju mesečnu platu od 1.408 evra, recepcioneri minimalno 1.259 evra, sobari i sobarice barem 1.145 evra, a pomoćni radnici u kuhinji 1.322 evra. S

kladištari u sezoni očekuju 1.050 evra mesečnu platu, a prodavci 1.105 evra.

Povećanje plata u odnosu na prošlu sezonu

Plate za sezonske radnike ove godine bi mogle da budu veće u poređenju s 2023. godinom, s obzirom na dosadašnji rast plata u turizmu i ugostiteljstvu. P

rema podacima servisa MojaPlaća, u prva četiri meseca ove godine u delatnosti Turizam i ugostiteljstvo prosečna mesečna neto plata iznosila je 1.139 evra, što je 10 posto više nego prošle godine.

U Hrvatskoj udruzi poslodavaca takođe očekuju da će plate rasti.

“U turizmu se beleži trend kontinuiranog povećanja plata, samo u poslednje dve godine su u najvećim turističkim kompanijama primanja radnika povećana za 27,5 posto i trend rasta plata nastaviće se i ove godine.

Uz platu, poslodavci daju dodatne beneficije, osigurava se smeštaj, prehrana, te sektor turizma po uslovima rada postaje sve atraktivniji poslodavac”, istakli su iz HUP Udruge ugostiteljstva i turizma.

Poznavanje stranih jezika obavezno

Najviše sezonskih radnika traži se u Splitsko-dalmatinskoj županiji, zatim slede Primorsko-goranska, Istarska, Zadarska, pa Dubrovačko-neretvanska županija. Š

to se uslova tiče, u trećini oglasa se traži poznavanje stranog jezika i to engleski, a zatim nemački i italijanski jezik.

Nešto više od trećine oglasa traži i prethodno radno iskustvo, u proseku od 1,6 godina.

U 71 odsto oglasa traži se stručna sprema, ali za 29 posto poslodavaca to nije važno, kažu s portala MojPosao.

Potražnja za radnicima veća nego prošle godine

Što se tiče očekivanja za sezonu, prema internoj anketi HUP Udruge ugostiteljstva i turizma o radnoj snazi u turizmu, procenjeno je da će 38 odsto sezonskih radnika u 2024. doći s inostranih tržišta i da će biti potrebno osam odsto više sezonskih radnika u turizmu u odnosu na 2023. godinu.

Ukupno je reč o 50-60 hiljada sezonskih radnih mesta.

Najveće turističke kompanije još najviše zapošljavaju radnike iz Hrvatske (dve trećine), 20 odsto radnika dolazi iz susednih zemalja, ali vidljiv je rast udela radnika iz dalekih zemalja (oko 10 posto).

Prošle je godine izdano 40 posto više radnih dozvola nego 2022, a rast je zabeležen i na početku 2024. godine.

Naime, u prvom kvartalu ove godine broj zahteva za radne dozvole povećao se za 52 posto kao rezultat ranijih priprema poslodavaca i ranijeg otvaranja turističkih objekata, naglasili su ih HUP Udruge ugostiteljstva i turizma.

Izvor: Nova

Ispovest Srpkinje koja već godinama radi na sezonskim poslovima u Hrvatskoj (VIDEO)

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link