Magazin Srbija

Nestvarni prizori kod Šida, beli orao mišar prvi put snimljen u Srbiji

beli-orao-misar

Neverovatna ptica, anđeoski belih krila, može se videti u okolini Šida. U pitanju je beli orao mišar koji izaziva divljenje svakog ko ga primeti.

Vest da u okolini Šida meštani godinama unazad primećuju belu pticu grabljivicu privukla je pažnju članova Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije. Članovi ovog društva, Nataša Tomić i Marko Šćiban, su u petak 11. juna posetili okolinu sela Sot i imali su sreću da ugledaju neverovatnu pticu koja se ne viđa na našim prostorima.

– Krenuli smo ka vozilu i trenutak pre nego što bismo napustili lokaciju iznad naših glava ukazala se potpuno bela ptica grabljivica. Na osnovu veličine, oblika tela i ponašanja ustanovili smo da se radi o mišaru (Buteo buteo), inače najčešćoj ptici grabljivici u Srbiji. Snežno beli lepotan izleteo je iz šume, kružio iznad nas i nestao visoko na nebu, odletevši ka Suncu – objašnjava Marko Šćiban iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Tokom više od veka istraživanja ptica u Srbiji mišar ovakvog potpuno belog perja nije fotografisan, stoga su ovo prvi snimci ovog retkog fenomena kod nas.

Ornitolozi smatraju da ova ptica ima redak poremećaj obojenosti perja poznat kao potpuni leucizam koji predstavlja nedostatak crnog pigmenta, melanina u telu. Ovakav poremećaj obojenosti jedinki koje prirodno nisu bele kao labudovi ili čaplje uglavnom im smanjuje mogućnost preživljavanja u prirodi.

Međutim, belog mišara iz okoline Sota meštani susreću već dve godine, što ukazuje da uspešno odoleva svim izazovima, piše sajt Ptice Srbije.

Mira iz Sremskih Karlovaca brine o 101 gnezdu lastavica, osvojila nagradu „Domaćinstvo koje su laste izabrale”

OGLAS

PARTNERI SAJTA


205 Shares
205 Shares
Share via
Copy link