Magazin Svet

Na krovu gradske kuće u Beču živi hiljade pčela, a njihov med deli se u humanitarne svrhe

gradska kuca bec pcele

Tokom letnjih meseci u Beču živi i do 200 miliona pčela, a širom gradskih zelenih površina raspoređeno je oko 5.000 košnica. Grad Beč se aktivno zalaže za zaštitu ovih vrednih oprašivača, te aktivno podstiče proizvodnju pčelinjih proizvoda. Stoga ne čudi što se nekoliko košnica nalazi i na krovu gradske kuće u samom centru grada.

Od 2014. godine na krovu bečke gradske kuće postavljeno je nekoliko košnica, a zahvaljujući njihovim vrednim stanarkama svake se godine proizvede oko 180 kilograma meda. O pčelama brine gradski pčelar Alfred Hauska koji je u subotu 16. oktobra bečkom gradonačelniku Michaelu Ludwigu predao ovogodišnju berbu meda.

– Grad Beč se aktivno zalaže za zaštitu pčela, a s tim ciljem podstiče i organsku poljoprivredu. Osim toga, u svim bečkim parkovima i na zelenim površinama ostavljaju se divlje livade za ispašu gradskih pčela, sade se medonosni grmovi i cveće, a poslednjih godina sve se više ozelenjavaju fasade zgrada. Naš cilj je pčelama osigurati dovoljno hrane u celom Beču – objašnjava gradonačelnik Michael Ludwig.

pcelari i med
Gradski pčelari i gradonačelnik na ovogodišnjoj primopredaji meda

Beč uspeva da zadrži konstantan udeo zelenih površina od preko 50%, a to postiže uređenjem novih i širenjem postojećih zelenih površina te ozelenjavanjem gradskih ulica i trgova, kao i pročelja zgrada.

Takođe, građani se savetuju kako mogu doprineti povećanju populacije pčela te se podstiče sadnja šarenog poljskog cveća i začinskih biljaka na balkonima i u vrtovima, kao i divljih livada umesto engleskih travnjaka. Naravno, uz izbegavanje korištenja khemijskih zaštitnih biljnih sredstava. Tim se merama pčelama tokom cele godine osigurava obilje hrane i povećava proizvodnja meda, što posebno vredi za Rathauspark koji sa svojim drvećem i cvećem pčelama smeštenim na krovu gradske kuće nudi hranu u neposrednoj blizini.

gradska kuca med
Gradski pčelar Alfred Hauska i njegov zet Michael Drachsler brinu se o pčelama u košnicama na krovu bečke gradske kuće © Stadtlandwirtschaft Wien

Gradski pčelar Alfred Hauska i njegov zet Michael Drachsler brinu o pčelama na krovu gradske kuće, kao i još 80 pčelinjih zajednica u Beču i okolini. Neke od njih nalaze se u neposrednoj blizini bečke gradske kuće, na primer, na krovu Hotela Steigenberger u ulici Herrengasse i banke Oesterreichische Kontrollbank (OeKB) u ulici Strauchgasse – nedaleko čuvene kafane Café Central.

Njihov Madebybees med i ostali pčelinji proizvodi mogu se svakog petka i subote kupiti na pijaci Viktor-Adler-Markt, kao i u medomatu u tržnom centru Donauzentrum.

becki med
Med se koristi isključivo u humanitarne i druge opštekorisne svrhe © Christian Jobst | PID

Pčelama na krovu bečke gradske kuće posvećuje se puno brige, a njihov med koristi se isključivo u humanitarne i druge opštekorisne svrhe.

Izvor: Ekovjesnik

Ako u Beču želite ozeleniti fasadu, krov ili zajedničko dvorište, grad daje ozbiljnu lovu

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

243 Shares
243 Shares
Share via
Copy link