Lifestyle Magazin

Jedna beba ajkula je već zaradila milione, a sada je i najgledanija pesma u istoriji jutjuba

Ako ste roditelj ovu pesmu ste siguno čuli toliko puta da vam se od nje vrti u glavi, a “Baby Shark” je upravo postala najgledanija pesma u istoriji jutjuba.

Psiholozi imaju objašnjenje za uspeh ove dečje pesmice.

Čak je i pesma “Despacito” poslata u istoriju, a krivac je zarazna južnokorejska pesma “Baby Shark”, koja u ovom trenutku broji oko sedam i po milijardi pregleda.

Deca širom sveta odavno su upila i melodiju i koreografiju, a slična je priča i sa roditeljima. Uspon popularnosti ove pesme trajao je četiri godine, ali nije kompanija Pinkfong smislila ovu zaraznu melodiju. Veruje se da je ova pesma prisutna u američkim letnjim kampovima još od sedamdesetih godina prošlog veka. Od tada, nastalo je mnogo verzija iste melodije, ali jedino je kompaniji Pinkfong uspelo da zarazi ceo svet.

Deca su omađijana ovom pesmom jer je savršeno krojena za njih. Pre svega, u spotu su deca glumci sa kojima deca širom sveta mogu da se povežu i da ih oponašaju.

Pored toga, tu je jednostavna i zarazna melodija, veoma lako pamtljiva. Repeticija je ključna za mlađu decu koja imaju ograničen vokabular, pa im se zato dopada, a vrlo lako uvlači se u uvo i odraslima.

Valori Salimpur, neuronaučnica na Neurološkom institutu u Montrealu pokazala je u svojim istraživanjima da pesme za decu izazivaju intenzivan osećaj užitka u dopaminergičkom sistemu gde su smešteni osećaji satisfakcije i nagrade.

Uz to, dopaminergički sistem je povezan sa superiornim temporalnim girusom gde je smeštena muzika koju smo slušali u detinjstvu i mladosti, i takva muzika će nam izazivati užitak celog života.

Međutim, postoji caka – predvidljivost i repetitivnost su dobri ako ih nema previše. Ako je previše monotono, neće doći do lučenja dopamina.

“Baby Shark” je tačno pogodio savršenu granicu repetitivnosti i brzine.

Deca se ovde kroz tekst upoznaju sa glavnim likovima (beba ajkula, mama i tata ajkula, baka ajkula i tako dalje). Tekst nema duboku priču, ali mlađoj deci je savršeno smislen, jer već poznaju termine mama, tata, baka i imaju emocije prema tim rečima. Tako se dublje povezuju sa pesmom, piše Blic žena.

Uz sve to, važan je i tempo. Kada manje ribe kreću da beže, pesma postaje brža, a kada su ribice na sigurnom, pesma usporava. Deca u tome uživaju, a uživaju i u tome da glume brži deo pesme, kada kreću da plešu. Zna se da je tempo od 110 do 130 BPM-a najprivlačniji ljudima zbog brzine otkucaja srca, a “Baby Shark” ima 115 BPM-a.

Jaffa nam je objasnila da sve vreme pogrešno jedemo omiljeni biskvit

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

368 Shares
368 Shares
Share via
Copy link