Recepti

Na Pasuljujadi 800 takmičara, a pobednik je…

Oko 800 takmičara raspoređenih u 60 ekipa nadmetalo se na Bean festu, međunarodnom takmičenju u kuvanju pasulja koje je ove godine održano na Salašu 137. Ovaj festival, koji je pre 11 godina rođen kao Temerinska pasuljijada, od prošle godine menja lokacije održavanja.

bean-fest-pasuljijada-salas-137

Pobednička ekipa je kafe Bel momento iz Siriga, drugo mesto su zauzeli takmičari Dečjeg SOS sela iz Sremske Kamenice, dok je treći bio tim Tisa 105 iz Subotice.

Ovogodišnji Bean fest privukao je rekordan broj gostiju iz svih krajeva Srbije i iz inostranstva. Osim Novosađana, najbrojniji su bili gosti iz Beograda. Među njima je bio i čuveni glumac Slobodan Boda Ninković.

bean-fest-pasuljijada-dobosar

– Lepo vreme i sjajna atmosfera. Ovo je pravi tradicionalni vašar, a ne onakav kakav često imamo da vidimo u novije vreme. Prvi put sam ovde. Došao sam iz znatiželje i dopalo mi se. Probao sam nekoliko različitih recepata i svi su odlični – kaže Boda Ninković za Luftiku i dodaje: – Iako pasulj nije naš patent, umnogome je obeležio srpsku kuhinju. Ljudi ga doživljavaju kao sirotinjsku hranu, a zapravo je fenomenalno jelo.

bean-fest-pasuljijada-novi-sad

Tomislav Tapavica iz čuruške ekipe, koja ove godine nastupa ispred NS semena, lakonski otkriva tajnu dobrog pasulja:

– Kad se popije gajba piva, kotlić je gotov – kaže Tomislav kao iz topa: – Od sastojaka su najvažnije dobro suvo meso i dobar pasulj. Kada kažem dobar, to znači domaći, ne kineski koji sve više uzima primat.

pasuljijada-salas-137

Organizator Dragan Vukotić kaže da je ovogodišnji festival ispunio sva očekivanja.

– Prijavilo se 50 ekipa, ali je u poslednji čas još 10 pristupilo. To je oko 800 takmičara. Sa posetiocima, to je pun kapacitet našeg ovogodišnjeg domaćina, Salaša 137. Inače, sam salaš je prelepo i domaćinsko mesto, pa ove godine nismo imali nijedan propust u organizaciji. Među gostima su brojni Beograđani, grupa lovaca iz Italije i brojni gosti iz inostranstva. Festival je opravdao očekivanja, a Salaš 137 je pobedio. Prvi put su učestvovali u organizaciji ovako velikog događaja, ali je sve funkcionisalo besprekorno – kaže on.

bean-fest-pasuljijada-obelix

Salaš se nakon 10 godina odselio iz Temerina, i sada je putujuća manifestacija, koja svoja izdanja ima nekoliko puta godišnje.

– Mi smo, silom prilika, firmu postavili na točkove. Nismo tako planirali, ali desilo se. Sada smo tako i organizovani. Ne znamo gde će se festival održati sledeće godine, imamo neke ponude, ali još je rano da odlučujemo. U svakom slučaju, Bean fest ima svetlu budućnost. Zamišljam ga kao pravi vojvođanski festival sa ponudom domaće hrane, domaćom muzikom i stranim gostima, ali i sa mlađim ljudima i novom energijom – kaže Dragan Vukotić.

Čitajte Luftiku na Google vestima

Aleksandar Ivanišević

Reporter lutalica iz XX veka. Konfliktna ličnost.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

85 Shares
Share via
Copy link