Dogadjaji

Temerin i ove godine mirisao na pasulj

Mаnifestacija Prosto k’o pasulj, takmičenje u kuvanju pasulja, učinila je da se i ove godine svi na temеrinskom Vašarištu dobro zabave i ostanu siti.

kiki-pasuljijada
privatna arhiva

Na ovogodišnjoj manifestaciji se našlo 170 takmičarskih ekipa, veliki broj lokalnih kulturno-umetničkih društava, posetilaca, ljudi željnih razonode i dobrog druženja. Takmičenje u kuvanju najrasprostranjenijeg jela na svetu, vremenom je prerasla u celodnevnu zabavu.

Posetioci su mogli da obiđu i Ulicu starih zanata sa ručnim radovima, proizvodima starih zanata, medom, vinom, cvećem, umetninama i gurmanskim specijalitetima. Takmičare – pobednike u više kategorija čekale su vredne nagrade. Za najbolji čorbast pasulj, bilo da je sa kobasicama, rebarcima, slaninom ili svim tim zajedno, dodeljene su 4 nagrade.

luftika-pasuljijada
privatna arhiva

Najbolji pasulj skuvala je osmočlana ekipa Popović Company iz Bačkog Jarka, kompanija kojoj je primarna delatnost proizvodnja metalnih konstrukcija i njihovih delova, ali njeni zaposleni su pokazali da umeju da skuvaju i pasulj. Oni su nagrađeni putovanjem u Marohalom (banja Eržebet), koje im je dodelila TA „El Greco“, a dobili su i poklon u robi, „Keramike Jovanović“ , jednog od sponzora manifestacije. Druga nagrada pripala je ekipi Srpski koreni, putovanje u Temišvar sa TA „El Greco“ za celu ekipu uz vaučer 10% popusta na proizvode „Keramike Jovanović“. Trećeplasirana je bila ekipa Žandarmerije. Svoju nagradu – obilazak Fruškogorskih manastira, prepustili su Centru za socijalni rad i deci. Njima je takođe pripao vaučer sa 10% popusta na proizvode „Keramike Jovanović“. Četvrtu utešnu nagradu zasluženo je osvojila ekipa Veternika. Uz ulaz za celu ekipu u Petrolend, osvojili su vaučer sa 10% popusta „Keramike Jovanović“.

pasuljijada-temerinska
privatna arhiva

Osim glavnih, dodeljene su i specijalne nagrade, pa je tako za najveseliju ekipu proglašena takmičarska ekipa Bački Jarak-Nakovo, koja je dobila nagradnu šetnju u organizaciji agencije Putokaz 021 – „Koje tajne krije Novi Sad“ (Putokaz 021); Udruženje invalida Temerin je ove godine proglašeno za najstariju ekipu, a za njih je nagrada večera u restoranu „Moja čarda“ u Temerinu; najzanimljivije uređeno takmičarsko mesto imala je ekipa Dečje selo Sremska Kamenica, i njima je pripala večera u piceriji „Tango“ Temerin; najmlađa ekipa bili su Izviđači Temerin, kojima je pripala večera na „Pajinom salašu“, u blizini Čeneja; žiri je za ekipu sa najinteresantnijim imenom proglasio Menjam kravu za pasulj, a njeni članovi su osvojili večeru u resoranu „Troglav“ u Bačkom Jarku; nagrada za najgori pasulj otišla je u ruke ekipi „Agenti“. Njima je pripala šetnja Petrovaradinom, agencije Putokaz 021.
Ove godine dobro je bio posećen i koncert Kiki&Piloti petak veče, i Garavog sokaka narednog dana. V.d. direktorica TOO Temerin, gospođa Jovana Đurđević je istakla posebno zadovoljstvo što je i ove godine manifestacija pokazala svoj porodični i humanitarni karakter. Bilo je puno roditelja sa decom koji su planirano došli da subotu provedu zajedno, u programu, igrama koje su domaćini pripremili za njih. I ove godine, kuvar Bruno Skeledžija, skuvao je kazan pasulja za 3.000 porcija, a prikupljena sredstva biće dodeljena temerinskom Mini zoo vrtu i humanitarnom udruženju Dete Temerina.

Koliko žitelji Temerina i okolnih mesta vole ovakva okupljanja i druženja govori podatak da im ni kiša nije mogla pokvariti užitak, a sve je trajalo do poslednje kašike pasulja u kotlićima, kazanima i loncima, jer tek tada su i kuvari bili potpuno zadovoljni.

 

covid 19 kontakt desk

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku

Avatar

Marina Mandadžić

Veliki zaljubljenik u modu i autorka bloga "Modni trendovi u ogledalu". Voli dobre žurke. Posvađana sa telefonom.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

12 Shares
Share via
Copy link