Magazin Novi Sad

Ogroman klub u Petrovaradinskoj tvrđavi spreman za SNS ortaka za 6 dinara po kvadratu

Barutana
Printscreen/issuu.com/scenatoria

Barutana „Josif“ u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave 1991. godine proglašena je za prostorno kulturno-istorijsku celinu od velikog značaja. Danas, ona je potpuno zapuštena i devastirana.

Iako bi celina objekata barutnog magacina sa leve strane nakon prolaska ispod Beogradske Kapije na Petrovaradinu mogla predstavljati veoma atraktivan turistički punkt, sa kulturnim sadržajima – budući da ima ogroman potencijal i kulturnu namenu prema akutelnom urbanističkom planu, to do danas nije urađeno.

Grad je izdvojio novac za izgradnju infrastrukture vodovodne i kanalizacione mreže za snabdevanje objekta. Građani javljaju da je započeto i uklanjanje zelenila u koje je objekat zarastao. Međutim, naš izvor kaže da je u planu da Barutana “Josif”, bude data u zakup privatnom licu bliskom SNS-u po apsurdno niskoj ceni.

– Grad je izdvojio novac za Barutanu koja je otišla u privatne ruke za totalnu bagatelu, za tipa 6 dinara po metru kvadratnom. To je ogroman prostor za maltene 1000 ljudi i jedan od najboljih prostora u gradu. Verovatno će, kako stvari stoje, napraviti “narodnjački klub”, a barutana ide u privatne ruke za neku smešnu cifru – kaže naš izvor.

Smatra da će ovaj, jako bitan objekat za Grad biti upropašćen.

– Vidno je da na Petrovaradinu, čim se prođe kroz Beogradsku kapiju, Grad ulaže u infrastrukturu objekta. Tu se sad sve kopa, oko kapije su raskopali ulice – ističe on.

Scenatoria, udruženje profesionalaca i kreativnih pojedinaca koji se bave umetnošću, arhitekturom i kulturom u razgovoru za Luftiku takođe izražavaju pozornost i sumnju šta se dešava na prostoru objekata starog barutnog magacina:

– Mi smo se Barutanom bavili kroz umetničke aktivnosti, skretali smo pažnju na to što je napuštena. Međutim, sada se nešto dešava. Načuli smo, glasine su da će neko privatno lice tu nešto raditi, šta, ne znamo. Videli smo da je zelenilo posečeno, polako otkopavaju taj objekat pošto je bio prilično zarastao. Evidentno je da se sve seče i čisti. Rekonstruiše se pešačka staza i sa te strane. Prosto, zapitali smo se, jer je to bio objekat kojim smo se bavili u našem radu – kažu oni i dodaju:

– Barutana je poprilično devastirana i dalje. Biće neophodni ozbiljni konzervatorsko-restauratorski radovi. Kako Grad finansira opremanje lokacije koja je deo spomenika kulture, samim tim zaslužuje poseban tretman i namenu, koja je prema aktuelnom urbanističkom planu, kultura. Bilo bi skandalozno da tamo “osvane” bilo šta što nije iz domena kulture  – stav je Scenatorie.

barutana-josif-FUS-5
Foto: Scenatoria

Kontaktirali smo Gradsku upravu za imovinu i imovinsko-pravne poslove i upitali da li je prostor Barutane “Josif” izdat, odnosno dat u zakup:

– Uskoro će izaći novi oglas, sve što bude na izdavanje biće na tom oglasu. Ja ne idem na teren, ne znam ni na koji lokal mislite, tako da vam ne mogu pomoći. Možete se obratiti pismeno, dobićete neki odgovor – rekli su iz Gradske uprave za imovinu i imovinsko-pravne poslove i dodali da nemaju informaciju da se na pomenutom prostoru išta radi.

269825717_980612242533559_4
Foto: Scenatoria

Kako je predviđeno da radovi traju 40 dana, tako građani sumnjaju a neki tvrde da će nakon toga, ovaj objekat kao i mnogi drugi do sada – završiti u “rukama” nekog bliskom SNS-u.

Čak i da to ne bude slučaj, što je za rubriku neverovali ili da – kada imamo u vidu dosadašnje SNS-ovske mahinacije, dovoljno govori mišljenje građana koji apsolutno nemaju poverenje u ono što Grad radi. Prema onoj, koga vatra opeče taj i u led duva. A, gde ima dima, ima i vatre.

No, tek ćemo finalno videti i šta su nam to SNS “stručnjaci” ovoga puta tačno priredili.

Petrovaradinska tvrđava danas slavi 329. rođendan

Stefan Savkić

komentar

Klikni da objaviš komentar

  • Treba to ostaviti tako da propada,nek zarasta i dalje u korov,(nisam za klub ili narodnjacku zabavu) al smatram da treba da se uredi,mozda su spremni ovi iz Scenatorije da uloze svoje pare i renoviraju i naprave muzej,dobro V je covek rekao,bit ce oglas pa ko se javi i ponudi najvise para nek renovira i radi sta smatra da treba…mogu i novine da se jave,Luftika,blic,kurir,danas….

240 Shares
240 Shares
Share via
Copy link