Magazin Svet

Mistična šuma usred urbane džungle u kojoj je dozvoljen pristup samo 2 sata dnevno

Barnsburi šuma rezervat prirode london
Foto: designmynight.com

Za razliku od većine gradova u Srbiji, gde zelene površine sve više postaju mislena imenica i bivaju zamenjene betonom i neonom, prelepi bujni parkovi i obale reke čine važnu mrežu javnih prostora u Londonu.

Osim što služe kao staništa za brojne biljne i životinjske vrste, ove zelene površine igraju ključnu ulogu u poboljšanju kvaliteta života stanovnika ovog veličanstvenog grada.

Sa skoro 18 odsto svoje površine prekrivenim zelenilom i sa preko 3.000 parkova različitih veličina, označenih kao „javni otvoreni prostor“, London se s pravom smatra jednom od najzelenijih prestonica na svetu.

A u „moru zelenila“ je i neobična šuma u ​​koju se može ući samo dva sata nedeljno!

Najmanji prirodni rezervat u Londonu

Šuma poznatija kao “Barnsberi šuma”, prvobitno je bila bašta, koja je pripadala britanskom članu parlamenta iz 19. veka Džordžu Tornhilu.

Sa površinom od samo 0,35 hektara, što je otprilike veličina dva hokejaška terena, važi za najmanji lokalni rezervat prirode u Londonu, piše Putni kofer.

Tornhil je 1840-ih sagradio kuću, nedaleko od nje uredio komadić prirode i napravio baštu, koja je na kraju napuštena i prepuštena šumskim prostranstvima.

Više od sto godina kasnije, sedamdesetih godina prošlog veka, lokalno veće ga je kupilo sa namerom da počene sa grdnjom na tom zemljištu.

Međutim, tokom devedesetih godina, odlučili su da ga pretvore u rezervat prirode, najmanji u gradu, o kome brinu meštani, na dobrovoljnoj bazi.

Danas se koristi i za edukaciju školske dece o pitanjima zaštite životne sredine.

Iako se šuma pojavila na televiziji, kao lokacija u jednoj od filmskih adaptacija bezvremenske Agate Kristi, malo je poznata, osim možda po divljim stanovnicima, kao što su dugorepa senica, jelen, obična krastača i brojne druge zaštićene vrste.

Zaštićeno područje i važna gradska oaza

Ograničeno radno vreme doprinosi da šuma zadrži relativnu “anonimnost”.

Naime, svako ko želi da istraži ovo neobično mesto, može to da uradi samo utorkom, od 14.00 do 16.00 časova, između oktobra i juna.

Leti je, međutim, pristup malo drugačiji, pa svi posetioci od jula do kraja septembra, mogu svake subote od 14 do 16 časova da prošetaju najmanjim rezervatom prirode u Londonu.

Ukoliko živite u Londonu i želite da češće posećujete ovu prelepu šumu, postoji drugi način.

Volonterska grupa koja brine o tri rezervata prirode u Islingtonu, sastaje se svakog četvrtka od 10 do 15.30 časova, da bi obavila posao koji, prema zvaničnom sajtu, uključuje “košenje livada, održavanje bašte, negu životinja, orezivanje drveća i održavanje ribnjaka”.

Nije potrebno iskustvo i svi alati su obezbeđeni.

Izvor: Putni kofer

Top 10 specijalnih rezervata prirode u Vojvodini

Čitajte Luftiku na Google vestima

Luftika #

komentar

Klikni da objaviš komentar

  • bolje bi bilo da ne ubijaju drzave i njihovu djecu po svijetu a priroda ce napraviti svoje,.

Share via
Copy link