Magazin Srbija

Srbija, Uganda i Tanzanija koriste isti recept za obračun sa novinarima, advokatima i nevladinim organizacijama

mali i čićvu
Printscreen

Srbija je među nekoliko zemalja sveta koje su zloupotrebile zakone usvojene u skladu sa Radnom grupom za finansijsko delovanje, FATF i njihovim standardima za borbu protiv pranja novca i finansiranje terorizma, sa ciljem istrage usmerene protiv kritičkih glasova i nevladinih organizacija, izvestio je u četvrtak Rojters.

Prema Rojtersu, u Ugandi, Srbiji, Indiji, Tanzaniji i Nigeriji, zakon su „vlasti koristile za istragu nad novinarima, radnicima nevladinih organizacija i advokatima“.

– Stalnim procenjivanjem mera koje države donose i primenjuju, FATF igra malo poznatu, ali ključnu ulogu u oblikovanju zakonodavstva o finansijskom kriminalu i diktiranju bezbednosnih prioriteta vlada –piše ova novinska agencija.

– Širom sveta cilj je osnaživanje zakona za suzbijanje pranja novca i finansiranja terorizma. Ali pritiskajući nacije sa slabim demokratskim okvirima da usvoje i ojačaju takve zakone, FATF je nesvesno predao novi pravni instrument autoritarnim vladama, zaključak je desetak istraživača u istraživačkim centrima i grupama za ljudska prava – dodaje se.

Rojters je citirao Toma Kitinga, direktora Centra za finansijski kriminal pri Kraljevskom institutu „United Services“ u Londonu, koji je rekao da se standardi FATF -a „sve više ne samo pogrešno shvataju, već i namerno zloupotrebljavaju“.

Kada je reč o Srbiji, Rojters je podsetio na zahtev koji je Uprava Ministarstva finansija za sprečavanje pranja novca uputila bankama u julu 2020.

Ovaj zahtev poslužio je da vlast otkrije „podatke o klijentima za oko 50 nevladinih organizacija i medija koji su poznati po tome što kritikuju, kako smatraju, sve autokratskiju vladavinu predsednika Aleksandra Vučića“. Na listi su se nalazile Balkanska istraživačka mreža, BIRN i nekoliko zaposlenih u BIRN -u.

newsmaxadria-spisak-e159592759351
Screenshot:Youtube.com/Newsmax Adria

Rojters je dalje izvestio da je, „nakon što je vest o zahtevu i pismu procurela u javnost, ministar finansija Siniša Mali rekao lokalnom televizijskom kanalu da obaveštajna jedinica’ radi svoj posao’ i da zahtevi za podacima ne bi trebali biti problem za mete ’ako ništa nije skriveno’”.

Zbog ovih istraga do sada niko nije optužen, preneo je Rojters.

Maja Stojanović, direktorka neprofitne organizacije Građanska inicijativa, koja je navedena u pismu, rekla je novinskoj agenciji da veruje da srpska vlada koristi podatke za podrivanje rada nevladinih organizacija.

– Kada su se Stojanović i druge ciljane nevladine organizacije konsultovale s bankama u vezi sa ovim zahtevima, banke su rekle da ne mogu otkriti koje su informacije podelile s vlastima – piše Rojters.

Isti izvor navodi da je zatražio komentar od tri banke, Banca Intesa Beograd, OTP banke Srbija i Erste Group banke, a sve tri su takvu molbu odbile, prenosi balkaninsight.com.

Vučić znao da su nezavisni novinari i kritičari režima godinama praćeni i prisluškivani

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

499 Shares
499 Shares
Share via
Copy link