Balkan Vesti

Banjaluka glasno rekla NE izgradnji hidroelektrane Krupa na reci Vrbas

reka vrbas
Foto: BUKA

Nakon izjave direktora preduzeća iz Mrkonjić Grada u Republici Srpskoj “Hidroelektrane na Vrbasu”, Gorana Milanovića, da je aktuelni fokus ovog preduzeća izgradnja hidroelektrane Krupa i solarne elektrane, oglasila se Koalicija za Vrbas sa jasnim stavom da Banjaluka ne treba nove hidroelektrane i da će nastaviti aktivnosti ka zaštiti Vrbasa.

– Aktuelni fokus preduzeća je izgradnja HE Krupa, gdje je preduzeće već realizovalo određeni dio istraživačko-projektantskih aktivnosti i trenutno se nalazi u postupku obezbjeđenja koncesije. Cilj je takođe izgradnja solarne elektrane na lokalitetu Ade polje kao izazov za usvajanje i primjenu modernih i ekološki najprihvatljivijih tehnologija proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora – rekao je Milanović u intrevuu za Nezavisne novine, a prenosi portal 6uka.

Pokretanjem projekata solarnih elektrana, u Koaliciji su se ponadali da su se javna preduzeća konačno okrenula ka najaktuelnijim i održivijim izvorima obnovljive energije a nastavak aktivnosti na pripremi projekta HE Krupa ih izuzetno ljuti i vraća gorčinu koju osećaju svi oni koji Vrbas vide kao izvor života.

Koaliciju za Vrbas čini 36 udruženja iz Banjaluke koje su 2018. godine tražile od Grada Banjaluka da kaže jasno NE izgradnji hidroelektrane Krupa na reci Vrbas.

Tadašnji gradonačelnik Banjaluke je konsultovao savete mesnih zajednica, te je na sastanku sa predstavnicima udruženja okupljenih u Koaliciju izneo stav grada o inicijativi za izgradnju hidroelektrane Krupa na Vrbasu. Tada Grad Banjaluka nije prihvatio ovu inicijativu jer nije bilo moguće proceniti koliki će uticaj na životnu sredinu i nizvodne korisnike imati ovaj projekat a potpuno je bilo vidljivo i jasno protivljenje građana i Koalicije za Vrbas.

Predstavnici Koalicije za Vrbas ostaju pri svom stavu da ne žele nove hidroelektrane na Vrbasu uzvodno od Banjaluke, jer upravo taj kanjonski deo je najznačajniji za samoprečićavanje vode i predstavlja turističku atrakciju grada.

– Tražićemo od aktuelnog gradonačelnika izjašnjenje po ovom pitanju i smatramo da će značaj očuvanja Vrbasa, a samim tim i kvalitet života građana biti na prvom mjestu. Vrbas je izvor vode za piće za grad Banjaluku i svako dodatno opterećenje bi dovelo do smanjenja kvaliteta vode i poskupilo proces obrade vode, što bi prije svega bio udar na budžet svih građanki i građana Banjaluke. Pored toga Vrbas je odličan turistički potencijal od kojeg svi možemo imati više koristi nego od izgradnje jedne hidroelektrane koja bi ugrozila kvalitet života u gradu na Vrbasu – poručuju iz Koalicije.

Podsećamo da je Grad Banjaluka još 2005. godine doneo zaključak da je kanjon Vrbasa vredno područje koje treba zaštititi i da se ovde hidroelektrane ne trebaju graditi.

Kanjon reke Vrbas je u Prostornom planu RS planiran kao rekreacioni, kulturni, naučni, obrazovni i pejzažni zaštićeni prirodni predeo, te je prirodno stanište sa veoma visokom stopom biološke raznovrsnosti. Predstavlja posebnu vrednost izolovanog staništa sa velikim brojem endema, retkih i ugroženih vrsta.

Na Vrbas treba vratiti život – poručuju iz Koalicije za Vrbas čije članice svojim aktivnostima promovišu lepote Vrbasa, život na Vrbasu i njegov potencijal za sportske i turističke održive delatnosti koje su odlična alternativa hidroelektranama i mogu biti od većeg značaja za grad Banjaluku i okolinu.

Podsetimo da je Koalicija za zaštitu Vrbasa 2005. godine sakupila preko 17 000 potpisa građana koji su rekli ne hidroelektranama na Vrbasu, nakon čega je Skupština grada Banjaluka dala negativno mišljenje o tadašnjem projektu.

Banjalučani vole pukovnika Vulina, ali ljubav iskazuju na svoj način

Čitajte Luftiku na Google vestima

130 Shares
130 Shares
Share via
Copy link