Magazin

Bajaga i ruski hor Aleksandrov zajedničkim snagama otpevali pesmu Dan pobede (VIDEO)

bajaga-aleksandrov

Hor Crvene armije „Aleksandrov“ snimio je poseban spot za pesmu „Dan pobede“, posvećen prijateljstvu ruskog i srpskog naroda. U izvođenju su im se pridružili i Momčilo Bajagić Bajaga, Leontina i dečji hor „Čarolije“.

Spot je, usled pandemije virusa korona, snimljen „od kuće“, u karantinskim uslovima. Srpski gosti su, zajedno sa horom „Aleksandrov“, pesmu izveli na ruskom jeziku, piše Sputnjik.

– Poziv se desio u vreme karantina, a prihvatio sam ga sa izuzetnim zadovoljstvom. Velika je čast pevati sa slavnim ruskim horom – rekao je Bajaga.

U uvodu spota publici se obratio rukovodilac ansambla „Aleksandrov“ Genadij Sačenjuk.

– Dragi srpski prijatelji, uvaženi veterani iz Srbije, čestitamo vam 75. godišnjicu Pobede nad fašizmom. Dan pobede je veliki i sveti praznik za naše bratske narode. Rat je naš zajednički bol, a velika Pobeda — naš zajednički ponos – rekao je Sačenjuk.

On je podsetio na neraskidivu vezu i zajedničku istoriju Srbije i Rusije:

– Rusiju i Srbiju spaja tuga za nebrojenim žrtvama strašnog rata i osećanje ponosa zbog istorijskog podviga vojnika oslobodilaca, koji su približili Dan pobede. Naši bratski narodi borili su se na granici izdržljivosti, u ime mira budućih generacija. Sećanje na te strašne godine zauvek će ostati u našim srcima.

Podsetio je i na značaj čuvanja sećanja kod novih generacija.

– Sveta obaveza našeg pokolenja pažljivo čuva i poštuje sećanje na one koji su po cenu svojih života štitili otadžbinu, izvršavajući sveti dug, na one koji su izdržali bez obzira na sve užase rata i herojstvom doprineli pobedi, koja je ostvarena zahvaljujući jedinstvu volje naše braće i zajedničkoj duhovnoj snazi. Prijateljstvo naših naroda, očeličeno surovim ratnim izazovima, prenećemo na našu decu, unuke i praunuke. Klanjamo se podvigu ruskih i srpskih vojnika sa fronta i radnika iz pozadine. Bratskom srpskom narodu želimo mir, dobrobit, prosperitet, zdravlje i dugovečnost.

– Kolektiv našeg ansambla s nestrpljenjem čeka povratak na scenu dobre i gostoprimljive Srbije, gde uvek osećamo toplotu i energiju srpskih gledalaca. Srećan vam Dan pobede! – zaključio je Sačenjuk, koji je sa svojim horom više puta nastupao u Beogradu.

Pesma „Dan pobede“, autora Davida Tuhmanova, nezaobilazni je simbol 9. maja, najvećeg praznika u Rusiji. Taj dan se obeležava kao Dan pobede nad nacističkom Nemačkom.

Zbog epidemiološke situacije, brojne tradicionalne svečanosti koje prate Dan pobede su odložene, ali to Ruse neće sprečiti da slave i sećaju se svojih predaka koji su se borili u Velikom otadžbinskom ratu.

Na inicijativu volontera koji pomažu u borbi protiv virusa korona, građani Ruske Federacije će izaći na terase svojih stanova i otpevati upravo „Dan pobede“.

Predlog je prihvatio i ruski predsednik Vladimir Putin, dok je portparol Kremlja Dmitrij Peskov potvrdio da će, uz čašicu votke, i sam pevati u čast slavne sovjetske istorije.

Podsetimo, iako su tradicionalna vojna parada i druge manifestacije povodom Dana pobede u Rusiji odložene zbog pandemije virusa korona, iznad Crvenog trga će na Dan pobede ipak proleteti 75 aviona i helikoptera.

Dan pobede nad fašizmom: 8 žena heroja koje ne smemo zaboraviti

Dragana Krstić

Dragana Krstić

Blogerka, opasno navučena na šoping, i jednako toliko vezana za putovanja.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

22 Shares
Share via
Copy link