Magazin Svet

Odobreno ubijanje 16.000 divljih konja iz helikoptera jer je “ceo ekosistem ugrožen”

konji
Foto: Mike Bowers/The Guardian

Grade se zgradovi, betonira se i dižu stakleni nebeoderi, ali izgleda da konji svojim postojanjem najviše ugrožavaju floru i faunu Australije.

Australijske lokalne vlasti odobrile su danas nastavak ubijanja divljih konja u jednom od najvećih nacionalnih parkova u zemlji, kao meru koja se smatra neophodnom da se zaštiti flora i fauna ali koja takođe rizikuje da izazove polemiku.

Oko 19.000 divljih konja, nazvanih ‘brambi’ u Australiji živi u nacionalnom parku Koščućko, na jugoistoku zemlje. Vlasti australijske države Novi Južni Vels hoće da smanje taj broj na 3.000 do sredine 2027. godine.

Čuvari parka već ubijaju divlje konje na terenu sa vatrenim oružjem ili zamkama, ili ih prebacuju drugde. Ali prema ministarki za životnu sredinu Novog Južnog Velsa Peni Šarp, te mere više nisu dovoljne.

„Autohtone vrste su na putu izumiranja i ceo ekosistem je ugrožen, zbog preteranog broja divljih konja“, rekla je ministarka i dodala da treba da se deluje.

Vlasti smatraju ove konje štetnim životinjama jer povećavaju eroziju tla, ubijaju vegetaciju koju pasu ili gaze. Oni takođe izazivaju eroziju tla, takmiče se sa drugim životinjama za hranu i skloništa i onečišćavaju mesta za vodu.

„Nije to bila laka odluka, niko ne želi da ubija te divlje konje, rekla je Šarp, a preneo je Danas.

Metoda ubijanja iz helikoptera već je kratko primenjena 2000. godine, i tada je više od 600 divljih konja ubijeno u tri dana. Ali lokalne vlasti su tada prestale zbog protivljenja javnog mnjenja.

Protivnici ubijanja kažu da su konji deo australijskog nacionalnog identiteta.

Australija ima do 400.000 divljih konja prema Savetu za invazivne vrste, australijske nevladina organizacija koja je danas pozdravila odluku države Novi Južni Vels.

Broj brambija u toj australijskoj državi trenutno raste po stopi od 15 do 18 odsto godišnje, što je daleko više od broja konja eliminisanih trenutnim metodama, rekao je portparol te organizacije.

Australijanac surfovao sa pitonom oko vrata, pa kažnjen sa 1.400 € (VIDEO)

Čitajte Luftiku na Google vestima

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link