Svet Vesti

Norvežani podižu spomenik moržici Freji, uspavanoj zbog bezbednosti znatiželjnih turista

morž freja
Foto: Beta/AP

Više od 20.000 evra prikupljeno je u Norveškoj za podizanje spomenika ženki morža, Freji, uspavanoj tokom vikenda kako ne bi bila ugrožena sigurnost znatiželjnih posmatrača, prenosi 021.

Freja je stekla svetsku slavu nakon što je primećena kako uživa u fjordu u Oslu. Uspavana je u nedelju nakon što su zvaničnici objavili da 600 kila teška životinja pokazuje znakove stresa i da je potencijalna pretnja ljudima koji se ne drže preporučene udaljenosti.

– Odluka o eutanaziji donesena je na temelju ukupne procene opasnosti za bezbednost ljudi, rekao je čelnik norveške uprave za ribolov Frank Bakke-Jensen.

– Pomno smo analizirali sva moguća rešenja. Zaključili smo da ne možemo garantovati dobrobit životinje ni na koji mogući način, dodao je on i rekao da su pozivi ljudima da se drže podalje bili uzaludni.

Organizator internet kampanje kojom se skuplja novac rekao je da je cilj da spomenik služi kao podsetnik budućim generacijama o potrebi očuvanja životinjskih vrsta.

– Eutanazija Freje šalje izrazito negativnu poruku da Norveška, a posebno Oslo, ne mogu da osiguraju prostor za divlje životinje. Podizanjem spomenika Freji koja je postala simbol u tako kratkom razdoblju podsećaćemo sebe (i generacije koje dolaze) da ne možemo i ne treba da ubijamo životinje kad nam se nađu na putu, rekao je Erik Holm.

Freja, verovatno petogodišnjakinja, bila je viđena i u Velikoj Britaniji, Holandiji, Danskoj i Švedskoj, ali je svoja leta odlučila da provodi u Norveškoj.

Uprkos ponovljenim upozorenjima, znatiželjni posmatrači i dalje su se približavali moržici kako bi je fotografisali.

Morževi po pravilu nisu agresivni prema ljudima, ali mogu da postanu ako osete pretnju.

Izvor: 021

Ekipa Luftike

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

79 Shares
Share via
Copy link