Koronavirus

Astrazeneka vakcina sprečava teže oblike bolesti u 100% slučajeva

Novi podaci britansko-švedske farmaceutske kompanije “Astrazeneka” potvrđuju visoku efikasnost njihove vakcine protiv koronavirusa.

Vakcina je efikasna 76 odsto u sprečavanju simptomatskih oblika kovida19, a podaci su zasnovani na studiji sa oko 32.500 subjekata.

Kod osoba starijih od 65 godina efikasnost je 85 odsto, navodi kompanija. To znači da je među starijim subjektima u vakcinisanoj grupi bilo 85 odsto manje slučajeva bolesti u poređenju sa onima iz kontrolne grupe.

“Astrazeneka” je saopštila da je vakcina 100 odsto efikasna u sprečavanju težih i kritičnih oblika bolesti i hospitalizacija.

Jedna vrednost iz današnjeg saopštenja je manja nego ranije, a to je efikasnost vakcine protiv simptomatskih oblika bolesti. Ranije je bilo objavljeno da je efikasnost 79 odsto, a sada 76 procenata.

“Astrazeneka” je obećala da će objaviti dodatne podatke nakon što je američka agencija za zdravlje ranije ove sedmice saopštila da je moguće da su predočeni “zastareli” podaci iz testiranja vakcine, prenosi 021.

Vakcina ove kompanije dostupna je u Srbiji, i pored kineske, najčešće se baš ovom vakcinom imunizuju oni koji nisu tražili baš određenu vakcinu.

Na Sajmu uhapšen volonter koji je izdavao lažne potvrde o vakcinaciji

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

51 Shares
Share via
Copy link