Magazin Svet

Čudesno samoizlečenje, Argentinka pobedila HIV bez terapije i medikamenata

Loreen-Willenberg
Foto: Emily Foley

Naučnici u Argentini otkrili su drugu poznatu osobu koja je prirodnim putem izlečila HIV infekciju. Zbog stigme povezane sa virusom za sada je poznata samo kao “Esperanza”, nazvana po rodnom gradu.

Radi se o ženi kojoj je HIV otkriven 2013. godine. Nakon 8 godina naknadnih provera i ukupno 10 testova ona danas nema nijedan znak aktivne virusne infekcije u svom telu, niti bilo kakav dokaz bolesti povezane sa prisustvom HIV-a.

Lekove uzimala samo u trudnoći

Slučaj ove žene podseća na druge poznate pacijente koji su dospeli na naslovne strane zbog pobede nad ovim smrtonosnim virusom.

Reč je prvenstveno o slučaju „Berlinskog pacijenta“ (Timoti Rej Braun, dijagnostikovan 1995. godine) i „Pacijenta u Londonu“ (Adam Kasteljeho, dijagnostikovan 2003. godine).

Međutim, u oba ova slučaja bila je uključena transplantacija matičnih ćelija za lečenje različitih vrsta raka. “Esperanza” je lekove uzimala samo u jednom trenutku, dok je bila trudna.

Nakon što je rodila zdravu, HIV negativnu bebu, prekinula je terapiju – a sveobuhvatni krug testova nije pokazao znake virusa.

Čudesno samoizlečenje dve žene

Na taj način “Esperanza” je postala tek druga dokumentovana osoba čiji se imuni sistem sam izborio sa HIV-om.

– Uživam u tome što sam zdrava. Imam zdravu porodicu. Ne moram da se lečim, a živim kao da se ništa nije dogodilo. To je već privilegija – kratko je odgovorila “Esperanza” za argentinske medije putem mejla, pod uslovom anonimnosti.

Jedini takav slučaj ranije zabeležen je Lorin Vilenberg. Žena iz Kalifornije provela je decenije bez lekova i u njenom krvotoku nije bilo znakova virusa.

Prošlog avgusta evidentirana je kao osoba koja je pobedila HIV 28 godina nakon što je dobila pozitivnu dijagnozu.

Slučaj gospođe Vilenberg predstavljen je kao čudesan – tako da je otkriće još jednog samoizlečenog pacijenta proglašeno značajnim iskorakom za argentinske lekare.

Loreen-Willenberg.jpg2
Foto: Emily Foley

Pored drugih novih dostignuća, ovo otkriće približava mogućnost izlečenja za 38 miliona ljudi koji žive sa HIV-om širom sveta. Ipak, stručnjaci upozoravaju da je još dug put do pronalaženja bezbednog i efikasnog medicinskog leka.

Stefan Savkić

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

189 Shares
189 Shares
Share via
Copy link