Svet

Zbog toplotnog talasa osnovci u Argentini mogu da dolaze u školu u kupaćim kostimima

argentina
Foto: jean Schweitzer / Alamy / Profimedia

U nekoliko regija Argentine vlada toplotni talas, zbog čega je škola u gradu Rosariju donela je nesvakidašnju odluku. Naime, učenici nižih razreda mogu da dolaze u kupaćem kostimu i polivaju se vodom tokom odmora.

Talas vrućine već dve nedelje vlada pokrajinom Buenos Ajres, kao i u nekoliko drugih pokrajina na središnjem severu Argentine, stvarajući beskrajno leto i rušeći temperaturne rekorde. Najtoplije je leto od početka merenja 1906. u Buenos Ajresu, odnosno najtoplije od 1961. godine na nivou cele zemlje.

Brojne škole su zbog vrućine prekinule nastavu prošle nedelje, jer mnoge od njih nisu opremljene klima uređajima i čekaju pad temperatura ovih dana, piše N1.

Međutim, škola u Rosariju, gradu 310 kilometara udaljenom od Buenos Ajresa, ne može da koristi klimatizaciju zbog niskog napona, pa je odlučila da prekine nastavu u srednjim školama.

Problem je, ipak, složeniji s decom nižih razreda osnovne škole, koja ne mogu da ostanu sama kod kuće jer im roditelji rade, pa se škola dosetila rešenja.

– Odlučili smo da učenici, koji to žele, mogu da prate nastavu u kupaćem kostimu i sandalama i da uz sebe imaju peškir i odeću za presvlaku. Odmor će provoditi u hladovini, ne na suncu, a mogu pritom da se polivaju vodom iz creva da bi se rashladili, napisala je uprava u pismu roditeljima, a prenosi La Capital, dnevni list iz Rosarija.

Pozivamo da to sagledate sa stajališta nastave, rekla je direktorka škole Marijan Sančez.

– Nikada do sada nismo videli takvu vrućinu i škola je dužna da na to odgovori, naglasila je i dodala da ne treba da brinu, jer će škola da pazi da se voda ne rasipa, pa će nastavnici „rashlađivati decu po grupama“.

Izvor: N1

Evolucija, životinje i klimatske promene: Prilagodljive šimpanze umeju da se bore sa klimatskim promenama

Ekipa Luftike

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link