Koronavirus Srbija

U Srbiji raste broj zaraženih, Arena spremna za prijem 510 pacijenata

U Srbiji je u poslednja 24h otkriveno novih 214 slučajeva zaraze koronavirusom. Ova brojka zabrinjava još više, ako se uzme u obzir broj uzoraka (3325), koji je prepolovljen u odnosu na pre nekoliko nedelja, kada se broj novoobolelih kretao oko 100.

Od juče do danas u 15h, od poslenica pandemije preminule su još dve osobe.

Koeficijent oboljevanja je čak 6,43 odsto.

Zbog rasta broja obolelih u našoj zemlji, od ponedeljka Beogradska arena će biti spremna za prijem obolelih od kovida 19. Doktor Vlado Batnožić rekao je za RTS da su kapaciteti Arene prošireni sa novih 150 kreveta, tako da je ukupan broj ležajeva 510. U jednoj smeni biće 30 lekara i 30 medicinskih sestara.

U toku je čišćenje i dezinfekcija Arene – tu su kreveti, kao i sva neophodna dijagnostika. Radiće lekari iz 15 zdravstvenih ustanova u tri smene.

Doktor Vlado Batnožić rekao je za RTS da su kapaciteti Arene prošireni sa novih 150 kreveta, tako da je ukupan broj ležajeva 510, a reč je o dvokrevretnim i trokrevetnim sobama.

„Radili smo i sa laboratorijom, rade se medicinske analize, rendgen, slika se može poslati u zelenu zonu, a tu je i ostala terapija za pacijente“, kaže dr Batnožić.

Od ponedeljka se popunjava prvo deo gde su novi kreveti, pa se silazi u salu gde je 360 mesta.

Instaliran je sistem za dovod kiseonika, uvedeno je 216 kiseoničkih mesta za terapiju koja ide svakodnevno za pacijente, a mogu se staviti i respiratori.

„U jednoj smeni imamo 30 lekara i 30 sestara, sutra će 60 medicinskih radnika biti ovde“, istakao je doktor.

Prema njegovim rečima, kroz Arenu je u proteklom periodu prošlo 434 pacijenta, 386 je izlečeno, a 58 njih je poslato u druge zdravstvene ustanove, to su bili pacijenti do 50 godina – preko 80 odsto. Radi se o radno sposobnim ljudima.

„Ovde se radilo sa jednostranom i obostranom upalom pluća, koje je teško obolenje i mora da se kontinuirano prati stanje po protokolu“, objašnjava Batnožić, govoreći o kliničkoj slici.

Ističe da je zahtevan lekarski posao.

„Teško smo pogođeni sa tom situacijom, u našim lekarskim sobama nema kreveta, samo radni stolovi, na četiri sata se ulazi – a tu su i lekari kooridinatori“, kaže doktor.

Na bolničkom lečenju u Srbiji su 372 pacijenta, a podaci se menjaju iz dana u dan.

Izvor: N1

Konov ultimatum: Ili maske ili zaključavanje

Ana Marković

Štreber i boem. Bosanka i Banaćanka. Novinar. Hodajući detektor laži i emiter istine. Omiljenost - miris uštipaka u 9 ujutru, selo, leto i grlati petao, crk'o dabogda.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
36 Shares
Share via
Copy link