Magazin Srbija

Šta u slobodno vreme radi tata programer? Napravi Bebilicu, domaću aplikaciju po meri deteta i roditelja

Pemetni telefoni i tableti gotovo da su u potpunosti postali deo odrastanja novih generacija. Malo se mi nećkamo, branimo korišćenje, ograničavamo vreme koje provode uz svoje pametne igračke, uglavnom strepeći od necenzurisanog sadržaja vrlo upitnog kvaliteta i njegovog uticaja na dete.

Jedan tata je lako rešio ovaj problem. Prvo u svom i domu svojih prijatelja, a onda je to rešenje ponudio i drugima.

Reč je o domaćoj aplikaciji za najmlađe – Bebilica. Ime je nastalo od dve reči – beba i učilica.

Osmislio ju je programerski dvojac sa decenijskim iskustvom u IT sektoru, dva prijatelja Aleksandar Lugonja i Bojan Malinović.

Na ideju da naprave Bebilicu došli su jer je Bojan želeo da svojoj deci obezbedi učenje životinja na srpskom jeziku.

– U tom trenutku, Bojanova deca su bila oduševljena domaćim životinjama. Zato je nekako logično bilo da prva aplikacija bude učenje o životinjama. Mislili smo da je ovo dobar način da slobodno vreme deci ispunimo kreativnim i poučnim sadržajem – objasnio je Aleksandar za naš portal.

bebilica životinje

Bebilica ima za cilj uvođenje digitalizacije u obrazovanje naših mališana. Kako dodaje, on i njegov kolega pre svega smatraju da ova sfera digitalnog sveta može i treba biti unapređena kvalitetnim i edukativnim sadržajem i dodaje.

A ko će to bolje zaštiti decu od neželjenog sadržaja, nego programer koji napravi aplikaciju za svoju decu?

– Pažljivo biramo sadržaj za decu prilagođen uzrastu, koji je izuzet od reklamnih i drugih sadržaja nad kojima nemamo punu kontrolu, pa time obezbeđujemo da vreme provedeno u korišćenju aplikacije ne može biti zloupotrebljeno – kaže Lugonja.

To je prva srpska aplikacija za decu ovog tipa i ona na veoma lak i jednostavan način upoznaje decu sa preko 80 životinja iz šume, farme, mora i afričke savane. Grafika, boje i pokreti svake životinje prilagođeni su uzrastu dece predškolskog uzrasta. Sve to je propraćeno zvukom i izgovorom naziva životinja.

– Pored učilice, tu je i zabavni kviz u kom je zadatak da dete prepozna jednu traženu životinju od četiri ponuđene. “Bebilica životinje” sada ima oko 100 aktivnih korisnika na dnevnom nivou, dok je aplikaciju do sada skinulo preko dve hiljade korisnika. Dosadašnji odziv i utisci vezani za aplikaciju su odlični i samo potvrđuju da je ovako nešto bilo neophodno našem tržištu – rekao je Aleksandar.

Od roditelja redovno pristižu komentari i sugestije koji pokazuju u kom smeru “Bebilica” može da se razvija kada su u pitanju naredne edukativne aplikacije. Tate programeri planiraju razvoj niza sličnih edukativnih aplikacija za najmlađe.

Bebilica aplikacija

– Slušanje korisnika i konstantno unapređenje aplikacije čine da svaka naredna verzija bude sve stabilnija i bolja. U narednom periodu u planu je nekoliko novih nivoa u aplikaciji u vezi sa životinjama i dve potpuno nove aplikacije. Jedna je “Kvizić”, namenjen deci uzrasta od 3 do 7 godina, a druga “Memorija”, koja će biti nešto potpuno novo i unikatno na srpskom, kao i na svetskom tržištu – najavljuje Lugonja.

Ima li ova ideja biznis potencijal, ili je reč o pukoj roditeljskoj intervenciji?

Kako otkriva Aleksandar primarni motiv jeste ponuda kvalitetnog sadržaja deci i pomoć roditeljima u razvoju i vaspitanju dece. Isplativnost i biznis perspektiva, kaže zavisi isključivo od kvaliteta.

– Razvoj aplikacija, dizajn i reklame iziskuju ozbiljna finansijska sredstva, tako da profitabilnost ovakvih proizvoda može da se ostvari na duge staze isključivo prepoznavanjem kvaliteta proizvoda od strane korisnika – rekao je tvorac Bebilice.

Slično razmišljaju i o marketingu – sigurni su da će se Bebilica svojim kvalitetom i edukativnim potencijalom pozicionirati kao poželjna kod roditelja, te da će pronaći svoje mesto u moru internetskog sadržaja za decu. Aleksandar ističe i to da Bebilica, kao i druge aplikacije koje su uplanu, trenutno nemaju konkurenciju na domaćem tržištu.

Osim namere da deci ponudi koristan sadržaj, kroz zanimljiv i njima blizak pristup, Aleksandar je stvaranjem ove aplikacije u fokusu imao i nešto širu sliku.

– Digitalizacija je nešto od čega se ne može pobeći, a ukoliko želimo da naša deca idu u korak sa svetom i tehnologijom, na nama je da im obezbedimo najbolje i najkvalitetnije što tehnologija može da pruži. Digitalizacija je već prisutna u školama i vrtićima, ali je neophodno istu kontrolisati, nadgledati i regulisati sadržaj što trenutno nije slučaj. Ovakvim aplikacijama, na koje se Bebilica fokusira, sadržaj je u potpunosti kontrolisan i usmeren upravo ka edukaciji, školama i prosveti, te nije isključeno da se jednog dana nađe u školama – rekao je on.

S obzirom na dosadašnji odziv roditelja, zadovoljstvo najmlađih i umeće i viziju programerskog dvojca, ne sumnjamo da će nove aplikacije stići uskoro, na zadovoljstvo svih – i roditelja i dece.

Znate li šta na internetu gledaju i rade vaša deca

Ana Marković

Štreber i boem. Bosanka i Banaćanka. Novinar. Hodajući detektor laži i emiter istine. Omiljenost - miris uštipaka u 9 ujutru, selo, leto i grlati petao, crk'o dabogda.

komentara

Klikni da objaviš komentar

  • Stvarno lepa i plemenita inicijativa! Ono što me brine je da li iza ove aplikacije stoji nekakvo psihološko istraživanje ili su se bar konsultovali sa nekim ko se profesionalno bavi razvojem deteta? Drago mi je da su se tate odlučile na ovaj korak, ali ipak mislim da je pravljenje edukativnog sadržaja za decu kompleksna tema za koju nisu potrebne samo tehničke veštine 😊

    • Sofija, hvala Vam na interesovanju. Shvatamo da je ovo bitno pitanje za sve roditelje, i u skladu sa tim smo u razvoj aplikacije uključili i stručnjake, kao što planiramo i ubuduće za sve naše aplikacije.

      Pozivamo Vas da instalirate aplikaciju i isprobate je, a svoje utiske nam možete pisati i na [email protected].

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
272 Shares
272 Shares
Share via
Copy link