Magazin Svet

London premazuje zidove “anti-pipi” bojom da stane na put mokrenju po ulicama (VIDEO)

Anti pipi sprej soho
Foto: Screenshot / YouTube / AFP News Agency

Stanovnicima gradskih kvartova u kojima se u večernjim časovima masovno okuplja omladina i pije alkohol, odlično je poznat problem neugodnog vonja urina, koji ostaje iza pijanih “posetilaca” i koji lokalcima u velikoj meri zagorčava život.

Na primer, u Novom Sadu je taj problem najprisutniji na Keju žrtava racije, gde je postavljen nedovoljan broj mobilnih toaleta, a stanovnici okolnih zgrada bili su prisiljeni da postave rešetke sa šifrom na ulazima u dvorišta, upravo da bi sprečili noćne posetioce da tu vrše nuždu.

Međutim, možda bi i naše gradske vlasti mogli da se posluže primerom koji je prvo primenjen u nemačkim gradovima poput Hamburga, a sada se za isti potez odlučio i London.

Vodoodbojan sloj specijalne boje na “strateškim mestima”

Naime, londonska četvrt Soho, poznata kao mesto za večernje izlaske i zabavu, testira novu metodu kojom želi da odvrati muškarce od mokrenja na ulici: zidovi su premazani “anti-pipi” bojom, koja bez greške otkriva počinioca, tačnije – urin će završiti po njegovoj odeći.

Vlasti ovog kvarta, poznatog po brojnim restoranima, barovima i pozorištima, ali u kojem takođe živi nekih 3000 stanovnika, premazale su takvom bojom zidove na desetak strateških mesta, prenosi 24 Sata.

Boja stvara transparentan vodoodbojan sloj koji otkriva mokraću i na taj način odmah i onog koji urinira po zidovima.

– Metoda je vrlo učinkovita, pruža dokaz – izjavila je odbornica mesne zajednice tog kvarta, Aiša Les, pokazujući učinak tako što je zid poprskala flašicom vode.

“Ovaj zid nije pisoar”

Gradski odbornici Vestminstera, u kojoj je i četvrt Soho, pokrenuli su taj projekat nakon što su dobili brojne pritužbe žitelja i zaposlenih koji rade u Sohou.

– Svakako da urin nije prijatan i izaziva ljutnju i bas lokalnih stanovnika –  objašnjava Les.

– Kada ujutro izađu iz kuća osete miris urina – rekla je, pa naglasila da stanovnici imaju pravo “da žive u čistoj i sigurnoj okolini.

Lokalne vlasti zapravo su kopirale model iz drugih zemalja, među kojima je Nemačka.

Na zidovima koji su prekriveni bojom ispisana je i prigodna poruka – “Ovaj zid nije pisoar”.

Žele da smanje troškove čišćenja ulica na praktičan način

Gradsko veće Vestminstera potroši svake godine oko milion funti na čišćenje ulica, između ostalog i od urina, i nada se da će specijalnom bojom malo smanjiti troškove.

Soho je zapravo vrlo mali kvart u središtu britanske prestonice, sa više od 400 lokala koji imaju dozvolu za prodaju alkohola, pa se zato noću na ulicama nađu hiljade ljudi koji piju, a toaleti su zatvoreni.

Upravo iz tog razloga, vikendima su u ovoj četvrti postavljeni dodatni montažni toaleti.

Izvor: 24 Sata

Novosadski kej smrdi kao da je vojska tu šorala, i psu se gadi koliko vonja

Čitajte Luftiku na Google vestima

16 Shares
Share via
Copy link