Magazin Zdravlje

Ako vas muči anksioznost, pomozite sebi i prestanite da konzumirate ove namirnice

Anksioznost
Foto: Freepik/Drazen Zigic

Gotovo da ne postoji čovek koji se nije susreo s anksioznošću u životu, pošto smo gotovo svakodnevno izloženi stresnim situacijama, sa kojima je ponekad teško izaći na kraj.

Ona se može lečiti na različite načine, najčešće terapijom ili pojedinim lekovima uz preporuku psihijatra, koji balansiraju hemijske procese u mozgu.

Međutim, postoje i prirodni načini pomoću kojih možete ublažiti simptome.

Povremena anksioznost je normalna pojava. Međutim, mnogi ljudi sa anksioznim poremećajima često imaju intenzivan, prenaglašen, uporan osećaj zabrinutosti i straha od svakodnevnih situacija.

Ova osećanja anksioznosti i panike ometaju svakodnevne aktivnosti, teško ih je kontrolisati, nesrazmerna su stvarnoj opasnosti i mogu trajati dugo, pišu mediji.

Osim medikamenata, psihoterapije i drugih medicinskih tretmana, postoje i prirodni načini na koje možete da ublažiti simptome anksioznosti:

Pojačajte fizičku aktivnost

Fizička aktivnost podstiče lučenje endorfina i seratonina – neurotransmitera, koji ublažavaju osećaj stresa i napetosti, te poboljšavaju raspoloženje, pa samim tim mogu smanjiti intenzitet anksioznih poremećaja, piše Srbija Danas.

Prestanite sa konzumacijom alkohola

Budući da alkohol može delovati poput sedativa, na početku može ublažiti simptome anksioznosti. Međutim, istraživanja sugerišu da dugotrajna upotreba alkohola može pojačati anksioznost.

Hronično konzumiranje alkoholnih pića može narušiti ravnotežu neurotransmitera, koji pozitivno utiču na mentalno zdravlje. Njihov disbalans pojačava intenzitet simptoma anksioznosti.

Pripazite na ishranu, izbacite visokostimulativne namirnice

Iz ishrane isključite visokostimulativne namirnice poput onih koje sadrže industrijski šećer, kofein, veću količinu soli, aditive i konzervanse.

Nizak nivo šećera u krvi, dehidracija ili hemikalije u prerađenoj hrani, kao što su veštačke arome, veštačke boje i konzervansi, mogu izazvati promene raspoloženja kod pojedinih ljudi.

Ishrana sa visokim sadržajem šećera, soli i kofeina takođe može uticati na pojavu anksioznosti.

Izvor: Srbija Danas

Rusi plaćaju 60.000 € da budu živi sahranjeni u bizarnoj metodi lečenja anksioznosti

Čitajte Luftiku na Google vestima

Luftika #

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link