Magazin

Poseta nemačkog dizajnera otkrila da restoran Andreja Vučića u Beogradu nesmetano radi

filip-plejn-i-vucic

Poseta dizajnera Filipa Plejna Srbiji otkrila je jedan detalj koji ne ide naruku braći Vučić. Nemački dizajner je nenamerno na svom Instagram profilu otkrio da je restoran “Salon 1905” u Savamali radio kada je uveliko bila na snazi mera Vlade Srbije o zabrani rada ugostiteljstva u Srbiji.

Plej je nedavno dogovorio saradnju sa kompanijom Lus Tektil iz Raške i u planu je proizvodnja jakni pod brendom ovog poznatog modnog dizajnera.

Plejn ima butike širom sveta, od Londona, Pariza, Milana do Njujorka i Hong Konga, a sada je dogovorena saradnja i sa firmom Lus Tekstil iz Draganića.

Posetu Srbiji Plejn je 22. marta iskoristio za susret sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a za njih je organizovan ručak u restoranu u Beogradu čije vlasništvo se povezuje sa Andrejem Vučićem, presednikovim rođenim bratom.

filip-plejn-vucic
Ručak kod Vučića u restoranu

Dok su brojni ugostitelji u Srbiji bili prinuđeni da ugase firme, mlađem bratu Vučić je sve predato na tacni.

Ugostitelji u Srbiji, ako nisu Andrej Vučić, ogorčeni su zbog novih mera Vlade Srbije, navodeći da su za proteklih 12 meseci pretrpeli velike gubitke i da neće moći finansijski da podnesu novo zatvaranje svojih objekata. Smatraju da im država ne dozvoljava da rade, a moraju da plaćaju plate zaposlenima, poreze, doprinose i dugo.

Pored toga, što mu je dozvoljeno da radi i kad drugi ugostitelji u Srbiji ne smeju da rade, Andreju Vučiću je ekskluzivni prostor za luksuzni restoran država dodelila – besplatno.

restoran-Salon-1905-vucic

Kako je “BIRN” ranije pisao, Vlada Srbije je 2016. godine odlučila da zgradu Beogradske zadruge, poznatije kao Geozavod, u Savamali gde se nalazi restoran, ustupi na korišćenje bez naknade “radi obavljanja delatnosti promocije projekta Beograd na vodi“, kao i “u druge svrhe potrebne za poslovanje društva“.

U dokumentu koji je “BIRN” dobio od Direkcije za imovinu Republike Srbije na osnovu Zakona o pristupu informacijama od javnog značaja, nema obrazloženja odluke po kojoj se više od 6.000 kvadrata javne svojine daje bez naknade jednom privatnom preduzeću, u kojem Republika Srbija nema upravljačka prava, jer je ono u većinskom vlasništvu firme iz Ujedinjenih arapskih emirata “Eagle Hils“ preko preduzeća “Belgrade Waterfront Capital Investment LLC”, podseća portal Nova.

Poreska uprava prosledila je Sektoru kontrole na proveru informacije o mogućim nezakonitostima u poslovanju restorana Salon 1905 koji radi u zgradi Beogradske zadruge u Savamali, pisao je “BIRN” početkom 2017. godine.

BIRN je godinu dana ranije, tačnije 2016. godine objavio tri teksta sa nalazima istraživanja o uslovima pod kojima arapsko-srpsko preduzeće “Beograd na vodi” koristi zgradu, poznate i kao zgrada Geozavoda, koja je u javnoj svojini Republike Srbije.

Božo Prelević o hapšenju Belivuka: Sukob između levog i desnog ortaka Andreja Vučića

Čitajte Luftiku na Google vestima

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

komentar

Klikni da objaviš komentar

994 Shares
994 Shares
Share via
Copy link