Koronavirus

Slavna beogradska naučnica optimistična: Sledi naglo opadanje koronavirusa

virusolog ana gligic

Slavna beogradska doktorka, virusolog Ana Gligić u razgovoru za Radiosarajevo.ba komentariše svojevrsnu eksploziju koronavirusa na Zapadnom Balkanu, posebno u Sandžaku, odnosno jugozapadu Srbije odakle ovih dana dolaze dramatični izveštaji.

Čuvena naučnica, koja je 1972. bila na čelu tima koji je uspeo izolovati virus velikih boginja (variola ili variola vera), iako u 86. godini, intenzivno istražuje, nadajući se da će pronaći trag koji će pomoći u suzbijanju pandemije i spasiti mnoge živote.

Problem je, kaže, što se COVID-19 ponaša mimo svih dosad poznatih pravila.

“Ne znam šta se dešava. Način prenošenja, inkubacija, održavanje u spoljašnjoj sredini, sve naopako, ništa što znamo… Ne mogu protumačiti toliki broj mrtvih i obolelih u jednom danu sa ovim izveštajima da se prenosi samo kapljično. To je nemoguće! Analizirala sam, gledala, uspoređivala s onim što znam o prirodnim žarištima koje sam istraživala u bivšoj Jugoslaviji i na drugim terenima. Ovo se ne može uporediti s bilo čime. On se [virus] ponaša kako hoće”, govori dr. Gligić.

Dodaje da nas virus očito uči nečemu “što moramo sada da prihvatimo i dobro analiziramo šta se dešava”.

Komentarišući informacije da je globalna studija pronašla snažne dokaze da se proširio novi oblik koronavirusa, dr. Gligić kaže:

“Pravilo je da ovakav virus slabi na ljudskoj populaciji. On se sada pojavio i letalitet (smrtnost) je mnogo veći nego je bio u početku! Ne ponaša se kao ostali virusi što do sada znamo. On je mutirao i sad imamo nešto novo ovde”, dodala je.

Ipak, analizirajući druge prirodnožarišne infekcije, došla je do podataka koji su svojevremeno objavljeni u emitentom svetskom časopisu. Tamo se tvrdi da se epidemija mišje groznice javila u dva vrha u razmacima od mesec i po do dva meseca.

“Upravo se on tako ponaša. Treba sačekati jedno 4-5 dana da vidimo šta dalje. Mislim da će biti snažno opadanje i da će se na neki način izgubiti, a da će ono što ostane biti žarišta koja će se moći držati pod kontrolom, odnosno da ne opterećuju toliko zdravstveni sistem. Ja tako mislim.

Ta istraživanja su se poklopila s ovim što imamo, ali ne mogu ta tvrdim sasvim precizno kada nemam sopstvena istraživanja.”, konstatovala je.

Ukoliko se budemo pridržavali mera, uverena je da bi prvi talas epidemije mogao da se završi već za 20 dana!

“Bilo je i pre epidemija, katastrofa, ali nije bilo televizija da se to tako prenosi. To će se sve završiti. Ja smatram da će se za 20 dana ovo staviti pod kontrolu. Ali mi ne znamo šta će dalje biti, posle toga”, zaključila je dr. Gligić.

Prema rečima dr. Gligić, potrebno je da se detaljno analizira virus, te da se nada da svetske laboratorije na tome intenzivno rade.

“Da vide kako se to dešava, odakle ovo sve…. Imamo možda i neke druge prenosioce oko sebe, ali ništa ne znamo. Pojavljuju se projekti pa da se to ispita. Ali za sve treba vreme. I svaki ovaj virus koji sam ja istraživala, gde znam određene zakonitosti, rađena su po nekoliko godina. Ovo je samo 2-3 meseca koliko je on kod nas u rukama i oko nas. Ne možete ga uhvatiti ni za glavu ni za rep”, kazala je Gligić.

Kako je izgledala epidemija variole vere u Jugoslaviji koja je odnela je 40 života

PARTNERI SAJTA


139 Shares
139 Shares
Share via
Copy link