Magazin Srbija

Dve istine: Portali Nova i Alo o načinu na koji RTS izveštava o Vučiću

Nije tajna da vlast retko propušta priliku da opoziciji, narodu, bilo kome ko nije na njihovoj strani odgovori “istom merom”, samo malo radikalnijom.

Tako smo skoro bili svedoci bakljada, kao odgovora na šerpovanje, imamo Hit tvit kao kontrateg Utisku, Lava Pajkića suprotstavljenog Goranu Kesiću i Ivanu Ivanoviću, Martinović na Obradovićev štrak glađu reaguje upravo štrajkom glađu, svaki protest prati kontraprotest i tako dalje.

Međutim, u poslednje vreme primetno je slično reagovanje urednika različitih portala, koji se iz nekog razloga osećaju prozvanim da odgovore na pisanja portala i medija koji ne duvaju u trubu vlasti.

Sinoć oko 20 sati portal Nova S je objavio tekst pod naslovom “RTS – Vaše pravo da o Vučiću čujete isto što i na Pinku”. 

U tekstu se napominje skoro identičan tekst koji su pročitali spikeri dnevnika na RTS-u i Pinku, a koji je se tiče jedne odista neobične stvari – Predsednik Vučić se na svom Instagram profilu pohvalio majicom koju je dobio od “šaljive stranice Neguj mo srbski jezik”.

Nova se prvo pita da li je ova vest toliko važna, pa i zanimljiva, da bi se našla u Dnevniku javnog servisa kojeg svi finansiramo, a potom postavlja pitanje, kao mogućnost, da se vesti za ove dve televizije pišu sa istog mesta.

Samo dva sata kasnije, portal Alo objavljuje štur tekst pod nazivom “RTS – VAŠE PRAVO DA NE ZNATE SVE Dok se Vučić obraćao milionima, nagli prekid prenosa i rečenica voditelja RTS koja je zbunila sve“.

Ovaj tekst implicira da RTS “ne misli da je obraćanje predsednika najvažniji događaj u državi”, a sve zbog toga što su prekinuli prenos obraćanja onog momenta kada je Vučić najavio pitanja novinara.

Teskt pod istim naslovom bi mogao da se nađe na bilo kom portalu, jer zaista je pitanje zbog čega RTS ne prenosi predsednikove odgovare na pitanja svih novinara, pa i onih “s druge strane”.

To dugo nismo videli na javnom servisu, ali s obzirom na uređivačku politiku RTS-a poslednjih godina, plašimo se da to nije zbog toga što smatraju da predsednikovo obraćanje nije najvažniji događaj u državi, već nažalost – ne žele da emituju odgovore na često “nezgodna” pitanja drugih, nezavisnih redakcija.

Cenzura na RTS: Nisu objavili intervju sa Vladetom Jankovićem zbog jednog odgovora

Ana Marković

Štreber i boem. Bosanka i Banaćanka. Novinar. Hodajući detektor laži i emiter istine. Omiljenost - miris uštipaka u 9 ujutru, selo, leto i grlati petao, crk'o dabogda.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

225 Shares
225 Shares
Share via
Copy link