Magazin Zdravlje

Naučnici otkrili koliko čaša alkoholnih pića nedeljno ugrožava srce i dovodi do kardiovaskularnih bolesti

alkoholna pića srce kardiovaskularne bolesti
Foto: Freepik

Svima nam se ponekad omakne da se opustimo uz koju čašicu više, u društvu dragih prijatelja nakon napornog radnog dana. Međutim, često u tim trenucima ne razmišljamo da alkohol može ozbiljno da ugrozi naše zdravlje, pogotovo ako ga konzumiramo u velikim količinama.

Najnovije naučno istraživanje pokazuje da muškarci koji popiju 15 alkoholnih pića ili više nedeljno, kao i žene koje u istom period popiju osam, ili više časa alkohola, imaju veću šansu da se razbole od kardiovaskularnih bolesti.

Istraživanje je predstavljeno na nedavnom godišnjem naučnom skupu Amerčkog koledža za kardiologiju, javlja portal Sajens dejli.

Žene mnogo više ugrožene

Kako se navodi, muškarci iz ove grupe imaju 33 procenta veću verovatnoću da se razbole u odnosu na one koji piju umereno – tri do 14 pića sedmično.

Žene imaju čak za 45 procenata više izgleda da se razbole od bolesti srca, u odnosu na one koje konzumiraju tri do sedam alkoholnih pića sedmično, prenosi 021.rs.

– Među ženama je rasprostranjeno mišljenje da nisu u opasnosti od srčanih problema sve do duboke starosti, ali ova studija ukazuje na to da su one koje piju veće količine alkohola u permanentnom riziku, bez obzira na godine starosti – kaže jedan od učesnika projekta kardiolog Džamal Rana.

On dodaje da su rezultati ispitivanja iznenađujući, jer ukazuju na to da su žene izložene opasnosti od alkohola u mnogo većoj meri nego što se mislilo.

Povećanje nivoa masti u krvi i slabljenje srčanog mišića

Rezultati istraživanja kojim je, tokom četiri godine, analizirano više od 400.000 muškaraca i žena, sklonih uživanju alkohola, ukazuju na porast opasnosti od alkohola, naročito kod mlađih osoba.

Takođe, dobijeni podaci upozoravaju i na to da je konzumiranje alkohola, kao i nekontrolisano opijanje, značajno povećano među ženama u odnosu na prethodne decenije.

alkohol žene
Foto: Freepik

Naučnici smatraju da prekomerno uzimanje alkohola direktno utiče na povećanje masti u krvi, što u kombinaciji sa većim brojem otkucaja srca ubrzava proces začepljenja arterija.

Tokom dužeg niza godina, tvrde medicinski stručnjaci, alkohol utiče na izduživanje, uvećavanje i slabljenje srčanog mišića, što čini da srce pumpa krv sa manjom efikasnošću, pa se rizik od kardiovaskularnih bolesti znatno povećava.

Najviše problema sa alkoholom imaju Rusi i Australijanci

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, neumereno konzumiranje alkohola može biti uzročnik više od 200 različitih vrsta bolesti, među kojima su i bolesti jetre, neki oblici raka, kao i tuberkuloza.

Podaci pokazuju da od alkoholizma u svetu boluje oko jedan procenat globalne populacije i da su problemi vezani za preterano konzumiranje u svetu najviše izraženi u Rusiji i Australiji.

Izvor: 021.rs, FoNet

Najopasnije alkoholno piće mnogima je omiljeni izbor

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link