Magazin Srbija

Pukovnik Vulin kočoperi se u uniformi pored uhapšenih migranata koji kleče (VIDEO)

Vulin migranti subotica
Foto: Printscreen / sandzaklive.rs

Već nekoliko dana u srpskim medijima i na društvenim mrežama kruže snimci, u kojima je udarna operativna grupa srpske policije pohapsila nekoliko desetina migranata na severu Vojvodine.

Čitavu akciju, koja je usmerena na suzbijanje krivičnih dela koja čine migranti, nadgedao je i ministar policije, Aleksandar Vulin, paradirajući u svojoj čuvenoj crnoj uniformi, dok su pohapšena lica naterana da kleče sa rukama na potiljku, a sve vreme su ih snimale kamere.

Istina je da se na severu Vojvodine u poslednje vreme događaju brojni incidenti, kao i da sasvim sigurno na tom području operišu brojne krijumčarske grupe, ali nekako se čini da je čitava akcija još jednom poslužila za ličnu promociju srpskog ministra policije.

Operativna udarna grupa formirana po Vulinovom naređenju

Ovu akciju sprovodi operativna udarna grupa, koja je formirana 4. jula po njegovom naređenju – stigle su oštre reakcije od opozicije, ali i od različitih nevladinih udruženja, pa čak i profesora na fakultetima u Srbiji, prenosi Nova.rs.

Kako se navodi u saopštenju MUP-a, operativna grupa, koju čine predstavnici Uprave kriminalističke policije, Žandarmerije, Specijalne antiterorističke jedinice, Uprave granične policije, Uprave policije, Sektora unutrašnje kontrole, Bezbednosno-informativne agencije i policijskih uprava za grad Beograd, Sombor, Subotica i Kikinda, tokom trajanja akcije rasvetlili su krivična dela počinjena od iregularnih migranata, koja su, kako ističu, izazvala posebno uznemirenje javnosti.

U video snimku koji se širi društvenim mrežama, vidi se krajnje nehumano postupanje prema migrantima. Oni kleče na kolenima, na travi, ruke su im stavljene na potiljak, a gomila naoružanih i uniformisanih osoba patrolira oko njih, dok sve snimaju kamere.

Oštre kritike opozicije i stručne javnosti

Konvencija o ljudskim pravima, koja je na snazi i u Srbiji, u članu tri navodi da je zabranjeno svako mučenje pojedinaca ili grupa.

“Niko ne sme biti podvrgnut mučenju, ili nečovečnom ili ponižavajućem postupanju ili kažnjavanju”, piše u konvenciji.

Zbog ovakvog nehumanog i ponižavajućeg poteza ministra unutrašnjih poslova, koji je pritom dao prilično rasističku izjavu – “Srbija nije parking za migrante”, reagovala je i Marinika Tepić, potpredsednica stranke Slobode i pravde.

“Vulina hitno pozvati na psihijatrijski pregled! I zaustaviti ovo maltretiranje ljudi! Bruka našu državu bezobzirnošću prema ljudima koji beže od strašne muke iz svojih zemalja. Ovako osion daje zeleno svetlo raznim naci-grupama i patrolama da nesmetano ordiniraju”, napisala je ona na Tviteru.

Malo grublji komentar imao je i direktor Instituta za evropske poslove, Naim Leo Beširi, koji je Vulina nazvao rasistom i nacionalistom.

“Đubre jedno rasističko, nacionalističko i homofobično! Bljuzga, moralno dno i društveni talog! To je on! Vlasnik malecke stranke koja drži golemo ministarstvo, a sve ostalo mu je mikro – napisao je Beširi.

Oštar komentar dao je i Ivan Videnović, vanredni profesor Fizičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, koji je ovakav tretman migranata uporedio sa genocidom u Srebrenici.

– Što da gledamo “Quo vadis, Aida?”, kad možemo da je izvedemo u real tajmu – napisao je on.

“Srbija nije parking za migrante, rezultati policije dobri”

Vulin je s druge strane rekao da je Srbija organizovana i humana zemlja i da se u Srbiji poštuje zakon.

– Nijedna krijumčarska banda neće proći, a da ne bude otkrivena i razbijena, da njihovi pripadnici ne budu kažnjeni u skladu sa zakonom. U Srbiji niko ne može da nosi oružje, u Srbiji niko ne može da trguje ljudima, Srbija neće dozvoliti da njena teritorija bude mesto gde će se okupljati različiti banditi i ološ iz čitave Azije.

Srbija nije parking za migrante, Srbija neće dozvoliti da se naš način života na bilo koji način ugrozi zahvaljujući kriminalcima koji trguju ljudskom mukom i ljudskom bedom. U Subotici, Somboru, Kikindi, svim onim mestima gde se krijumčari okupljaju, postoji posebna pažnja naše policije, zajedno sa Bezbednosno-informativnom agencijom i možemo već sada da kažemo da su rezultati veoma dobri – rekao je Vulin i istakao da Srbija neće dozvoliti postojanje nijedne naoružane krijumčarske bande.

Mađarski primer kao u uzor?

Svakako da je Vulin o postupanju prema migrantima svašta mogao naučiti od naših severnih komšija, koji su još u najžešćem talasu migrantske krize podigli bodljikavu žicu duž čitave granice sa Srbijom.

Isto tako, verovatno mu je jedan uzora po tom pitanju bio i zloglasni Laslo Torockaj, gradonačelnik Ašothaloma, osnivač pokrata 64 županije, osvedočeni mađarski ultradesničar i fašista, koji je i jedan od inicijatora podizanja pomenute ograde i organizator specijalnih grupa za “lov” na migrante, koji su tu ogradu ipak nekako uspeli da pređu, u nadi za boljim životom.

Verovatno će se ovakav potez obradovati i ohrabriti domaće ultradesničare iz tzv. “narodnih patrola”, koji neretko uzimaju zakon u svoje ruke i maltretiraju i šikaniraju migrante po ulicama srpskih gradova.

Svakako da treba stati na put ilegalnom krijumčarenju ljudi i pokušati krijumčarske lance saseći u korenu, ali bez nepotrebne medijske pompe, koja se koristi isključivo za ličnu promociju srpskog ministra policije.

Isto tako, “običnim” migrantima, koji nisu deo kriminalnog lanca, treba obezbediti humani tretman, kao i poštovanje svih međunarodnih konvencija o ljudskim pravima, na koje se naša zemlja obavezala.

Izvor: Sandžaklive.rs

Slikama 2 Somborca oblepljen grad, govore im da su go*na izdajnička jer izdaju smeštaj migrantima

Čitajte Luftiku na Google vestima

298 Shares
298 Shares
Share via
Copy link