Magazin

Vulin: MIG koji je pao kod Malog Zvornika mogao da leti do 2026.

Vulin Zlatna plaketa
Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

Ministar odbrane republike Srbije, Aleksandar Vulin, rekao je da je avion koji se u petak srušio kod Malog Zvornika imao resurs do 2026. godine i da nije bio zastareo.

Vulin je za TV Pink rekao da neće da donosi zaključke o padu aviona, dok se ne okonča zvanična istraga.

On je naveo da je pronađen snimač parametra aviona i da su formirane dve komisije. Vulin je dodao da su obe komisije završle rad i da su prikupljeni svi fizički dokazi.

“Svi ostaci letalice su preneti na Batajnicu i sada se radi na istraživanju svega što je prikupljeno”, rekao je Vulin dodajući da će zaključci komisija biti prosleđeni nadležnom tužilaštvu, koje vodi istragu.

On je rekao da je smrt dvojice pilota nedadoknadiv gubitak i odbacio kao budalaštinu navode da srpski piloti i oficiri nisu obučeni.

“Naši piloti i oficiri su vrhunski obučeni”, naglasio je ministar, a preneo 021.

Međutim, kako je podvukao, sa povećanjem broja letova, povećaće se i broj incidenata.

Podsetimo, avion koji se srušio u ataru sela Brasina star je 34 godine, a nakon remonta 2016. i pauze od dve godine, našao se ponovo u vazduhu u maju ove godine.

Reč je o dvosedu MiG-21UM, najmlađem MiG-21 kojeg je decembra 1986. nabavila bivša Jugoslavija. Remontovan je 2016. godine u Vazduhoplovnom zavodu “Moma Stanojlović” i, kako je ranije ove godine objavio portal Tango six, trebalo je da ostane u upotrebi do 2026.

Dva pilota Ratnog vazduhoplovstva i PVO Vojske Srbije, major Dejan Krsnik i kapetan prve klase Zvonko Vasiljević, poginuli su u petak prilikom pada aviona MIG-21 u rejonu sela Brasine kod Malog Zvornika obavljajući svoje letačke zadatke.

Ministarstvo odbrane je, nakon što se srušio MiG-21, saopštilo da je pre leta avion pregledan i konstatovano je da je spreman za let i bezbedan.

Vulin: Ne moram da budem ništa, baviću se pisanjem i novinarstvom

Tamara Obradović

Tamara Obradović

komentar

Klikni da objaviš komentar

  • Ovog Volinu stvarno treba nauciti da pilotira, pa mu dati jednu od tih letilica za svakodnevnu upotrebu. I onemoguciti katapult.

65 Shares
Share via
Copy link