Magazin Srbija

Vulin najavio zabranu ulaska u Srbiju učesnicima Evroprajda

vulin
Printscreen

Evroprajd koji se održao u Beogradu još izaziva polemiku i rasprave u srpskoj javnosti, a tim povodom se oglasio i ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, koji najavljuje krivične prijave protiv pojedinih učesnika.

Podsetimo, ministar je u subotu tvrdio da šetnje nije ni bilo, a danas, pored krivičnih prijava, nagoveštava i zabranu ulaska u Srbiju pojedinim šetačima koji su došli iz inostranstva.

– Znamo ko su, znamo odakle su, znamo iz kojih su zemalja. Postoji pravni put da se dođe do njih i mi ćemo krenuti tim pravnim putem – kazao je Vulin za TV Pink, komentarišući fotografije nastale ispred crkve Svetog Marka u Beogradu tokom Evroprajda.

Govoreći o tome što je izvestilac Evropskog parlamenta Vladimir Bilčik učestvovao na Evroprajdu i pozivao na njegovo održavanje uprkos prvobitnoj zabrani policije, Vulin ocenjuje da to „nije bilo nimalo politički ukusno“.

– Ja kad bih otišao u Nemačku, u Slovačku ili bilo koju drugu zemlju i rekao “nije vam baš najbolja ta odluka nadležnih organa, ja ću doći na taj skup koji ste zabranili”, nisam siguran da bi me pustili u zemlju – ocenio je ministar.

Po njegovim rečima, pojedinci su tražili da Bilčik bude uhapšen zbog toga, ali Vulin ističe da on ima diplomatski imunitet, a da je Srbija država koja poštuje svoje i međunarodne zakone.

– Kada imate diplomatski imunitet, možete biti uhapšeni ukoliko vas zateknu u vršenju krivičnog dela za koje se goni po službenoj dužnosti za kaznu veću od pet godina. Hajde da budemo realni, to tako funkcioniše i ne može drugačije – kazao je on.

Izvor: Beta

“U sukobu 2 Beograda zadrti je jači”: Utisci hrvatskog novinara sa Evroprajda

Čitajte Luftiku na Google vestima

75 Shares
Share via
Copy link