Magazin

Vanredno stanje je ukinuto, a cena ‘snalaženja’ za respiratore ostala stroga tajna

Koliko je Srbija tokom pandemije koronavirusa kupila medicinske opreme i za koje pare, ostaje bez odgovora. Tokom vanrednog stanja ta informacija važila je za strogu tajnu, što je i ostala, iako je vanredno stanje ukinuto pre više od tri nedelje.

Tokom vanrednog stanja Aleksandar Vučić u gradovima širom Srbije slikao se pored novoisporučenih respiratora i medicinske opreme.

O tome kako je i po kojoj ceni Srbija kupovala respiratore medjutim nije želeo da govori.

„I nemoj više da me pitate kako nabavljam respiratore. Ja sam kriv gonite mene. Evo, nabavio sam još 50 jutros, a nigde vam ne piše nabavka. I šta vas briga kako! A nabavljaću još. Snalazim se“, poručio je predsednik 14. marta.

Da li država može da se, kako Vučić kaže, „snalazi“?

Nemanja Nenadić iz organizacije Transparentnost Srbija kaže da činjenica da je proglašeno vanredno stanje ne povlači nužno sa sobom nesprovođenje zakona o javnim nabavkama, već da je to izuzetna mogućnost ukoliko je to neophodno zbog zaštite zdravlja ljudi.

„I kada se Zakon o javnim nabavkama iz nekog razloga ne primenjuje, postoji takođe obaveza da se poštuju načela iz tog zakona. Jedno od načela je transparentnost. Dakle, sve ono što može da se objavi trebalo je da se objavi još tokom vanrednog stanja, a pogotovu sada kada je ono prošlo i kada su te nabavke sprovedene“, objašnjava Nenadić.

Međutim, svi pokušaji medija i nevladinih organizacija da dobiju podatke o nabavkama ostali su bez uspeha. Radio Slobodna Evropa 22. maja objavio je odgovor koji su na to pitanje dobili od Republičkog fonda za zadravstveno osiguranje:

„Podaci o medicinskim sredstvima koja su u Srbiji nabavljena za vreme vanrednog stanja nastalog usled bolesti COVID-19, kao i dokumentacija o tome, označeni su oznakom stepena tajnosti ’strogo poverljivo’ shodno zaključku Vlade Srbije od 15. marta 2020. godine.“

Pre toga i Vlada Srbije odbacila je sličan zahtev koji je na osnovu Zakona o dostupnosti informacijama podneo Toplički centar za demokratiju i ljudska prava navodeći da je preširoko postavljen u pogledu traženja prevelikog broja dokumenata. Dragan Dobrašinović iz pomenute organizacije kaže da to vide kao pokušaj skrivanja informacija od javnog značaja.

„Nema ništa bolje za vlast nego da se pohvali sama svojim uspesima, svojim rezultatima, ugovorima koje je sklopila u interesu građana. Kada nema toga što jeste javni interes u takvim ugovorima, kada preovladava nešto drugo, a to je pre svega privatni interes, iskustvo nas tome uči, onda Vlada ili bilo koji drugi javni entitet pokašava da to sakrije na sve moguće načine“, ocenjuje Dobrašinović, a prenosi N1.

Pitanja o nabavci medicinske opreme Vladi je 8. maja poslao i Savet za borbu protiv korupcije. Pošto odgovor nisu dobili, uputili su i uregenciji Vladi čije su, inače, savetodavno telo.

Vučić je govorio drugačije: Evo zvaničnog broja ljudi koji su ušli u Srbiju tokom vanrednog stanja

Dragana Krstić

Blogerka, opasno navučena na šoping, i jednako toliko vezana za putovanja.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

PARTNERI SAJTA


103 Shares
103 Shares
Share via
Copy link