Magazin

Albanci burno slavili pobedu Švajcarske, pucnji iz pištolja, spaljena srpska zastava u Cirihu, vatromet u Prištini

tekma
Foto: EPA

Nadali su se mnogi da će sinoćnja utakmica između Srbije i Švajcarske proteći u fer i sportskoj atmosferi, ali još jednom se pokazalo da je nacionalna netrpeljivost još uvek iznad olimpijskih ideala.

Naravno, nije reč o netrpeljivosti između Srba i Švajcaraca, već je i više nego jasno da je po sredi krvoproliće s kraja devedesetih na Kosovu i Metohiji i mržnja koja se izrodila između srpskog i albanskog naroda. Kako švajcarsku selekciju kao kapiten predvodi Granit Džaka, te i bolna činjenica da je Šaćiri ponovo postigao pogodak u duelu ova dva tima, nacionalistički požar iznova je planuo.

Zbog svega toga, čini se da se pobeda Švajcarske sinoć više slavila na Kosovu, nego u samoj Švajcarskoj. Građani Prištine izašli su sa albanskim i zastavama Kosova da proslave pobedu „svoje“ reprezentacije, a sudeći po video snimcima slavilo se i u drugim državama sa brojnom albanskom manjinom.

Jasno je da bi slično slavlje bilo i u obrnutoj situaciji, da je kojim slučajem Srbija pobedila u ovom zanimljivom meču koji je po svemu viđenom bio mnogo veći od same fudbalske utakmice.

Mediji su izvestili i o nekoliko incidenata, od šamaranja u Kataru od strane srpskih navijača nakon prozivki Albanaca povicima „četnici, četnici“, preko izbacivanja jedne navijačice sa tribina zbog već poznatog albanskog pozdrava sa ukršenim šakama, do toga da je u Švajcarskoj jedan mladić sa srpskom zastavom pretučen da bi je na kraju albanski mladići i spalili na ulicama Ciriha.

zastava
Printscreen

Nakon meča vest o porazu objavljena je na društvenim mrežama od strane Fudbalskog saveza Srbije, a provokacije su se mogle videti u komentarima kojih je bilo na stotine. Navijači su postavljali kosovske, albanske i švajcarske zastave, kao i fotografije Džake i Šaćirija.

Osim incidenata na tribinama, ali i širom sveta, svi koji su gledali utakmicu jasno su videli šta se sve zbivalo i na samom terenu. Od očiglednih provokacija, psovanja majke, hvatanja za međunožje, ali i davljenja igrača, do izliva apsolutne mržnje i prostakluka, sve to je viđeno za vreme i nakon meča Srbije i Švajcarske.

U tome su svoju ulogu imali i naši igrači, zajedno sa trenerom Draganom Stojkovićem koji je tokom proslave jednog od pogodaka naše reprezentacije takođe uputio niz psovki dozvolivši sebi da ga ponesu sve ove negativne emocije koje su se nadvile nad jednom fudbalskom utakmicom. Jasno se čita sa usana šta je selektor imao da kaže:

Ostaje nam samo da priznamo da je švajcarska reprezentacija bila bolji rival, da su zasluženo trijumfovali te da se okrenemo lepšoj strani života, humoru i satiri, koja nam je uvek pomagala da pronađemo put spasenja iz dubokih ponora. S tim u vezi, poruka za kraj – Dogodine u Cirihu.

 Džaka izbacio Srbiju sa SP, pa provocirao dresom sa prezimenom osnivača OVK

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

78 Shares
Share via
Copy link