Lifestyle Magazin

Šta o Srbiji i Srbima misli Danac koji je do 27. obišao čitavu planetu?

Henrik Jepesen je sa 27 godina obišao celi svet i kročio je u svaku državu. Poreklom iz Danske, Jepesen sada ima 31 godinu i u svom intervjuu otkriva koja zemlja mu je probudila najbolje uspomene. Blic prenosi kakve utiske mladi Danac nosi iz Srbije.

Kada ste odlučili da sebi postavite za cilj da posetite svaku zemlju na svetu?

Kada sam posetio skoro 100 zemalja, odlučio sam da probam da posetim svaku državu. Putovanje je za mene bilo proces, u toku kojeg sam se u početku plašio da putujem čak i na bezbedna mesta, ali što sam više putovao, to sam se više navikavao i postajalo mi je opuštenije i da putujem u takozvana „opasna mesta“.

Da li je početak bio težak?

Da, nisam znao mnogo toga o tome kako da budem dobar putnik i da pametno trošim novac, ali sam mnoge stvari s vremenom naučio.

Bojan je dao otkaz, seo u kola i obišao pola sveta za 6 meseci

Kako ste finansirali svoja prva putovanja?

Tražio sam jeftinije letove i karte. Jedno od prvih putovanja mi je bilo u Egipat preko posebne ponude kada sam imao 17 godina.

Koja je zemlja koju ste prvo posetili?

Mislim da je to bila Nemačka, ali tada sam bio veoma mali, pa se ne sećam. Prva zemlja u koju sam išao sam je bio Egipat i sve mi je bilo interesantno i tako različito od Evrope.

Koje zemlje su ostavile najbolji utisak na Vas, gde ste se osećali najbolje?

Buđenje u vodenoj vili na Maldivima i tuširanje na otvorenom učinili su da se osećam odlično. Isto bih rekao i za neke od najboljih safari kampova u Južnoj Africi i Tanzaniji. Verovatno imam mnogo omiljenih zemalja, neke od njih su Italija i Francuska zbog hrane i znamenitosti. Južnoafrička Republika zbog safarija, kao što sam već spomenuo, ali i zbog neverovatnih restorana, sjajnih ljudi, lepe klime, zapanjujućih plaža, predivne prirode i jednog od najboljih svetskih gradova, po mom mišljenju, Kejptauna.

Da li ste imali loše iskustvo u nekim mestima?

Da, opljačkan sam četiri puta. Prvo u Liverpulu kada sam imao 17 godina, zatim u Briselu kada sam imao 18 godina. Onda u Kini i konačno u Gambiji. U Gambiji mi je ukraden pasoš, ali sam ga vratio nakon što sam vrištao i plakao pred mnogim ljudima. Bio je to težak trenutak i bio sam u apsolutnom šoku. Bio sam stvarno srećan kad sam ga dobio nazad.

Da li ste imali predrasude o nekim zemljama i da li ste promenili mišljenje o njima nakon posete?

Da, za mnoge zemlje nisam očekivao da će mi se mnogo svideti, ali jesu. Na primer, Ruanda je poznata po genocidu iz 1994. godine i ja jednostavno nisam očekivao da će biti tako divna zemlja sa zapanjujućom prirodom, prijateljski nastrojenim ljudima, odličnom infrastrukturom po afričkim standardima i da je to trenutno veoma bezebdna zemlja u ovom trenutku.

Posetili ste i Srbiju, možete li da nam kažete nešto o tom putovanju?

Posetio sam Srbiju 2010. godine ali sam bio samo u Beogradu. Dopao mi se hotel i sećam se da sam mnogo šetao po gradu koji je bio veoma prijatan i sa veoma prijateljski nastrojenim ljudima. Planiram da se vratim u Srbiju i obiđem neke njene regione, a možda i da ponovo posetim Beograd. Želim da posetim sve regione koje nisam do sada.

Gde ste najduže boravili?

Proveo sam nekoliko meseci u nekoliko zemalja. Neke od država gde sam najduže boravio su: Južna Afrika, Kina, Mauricijus, Maldivi, Australija, Tajland, Ujedinjeni Arapski Emirati, Italija, …

Ona je obišla 44 zemlje za osam godina. Beograđanka vas savetuje kako da putujete što jeftinije

Kako ste se osećali nakon što ste ostvarili cilj da posetite svaku zemlju na svetu?

Dobro sam se osećao, ali nisam bio zadovoljan svojim putovanjima. Moram da vidim mnogo više. Zato mi se dopada izazov „NomadManija“ da posetim svih 1.281 regiona na svetu i radujem se tome što ću iskusiti i više Srbije.

Možete li da nam kažete nešto više o Vašem narednom velikom cilju?

Radi se o listi sajta „NomadManija“ koji je podelio svet na 1.281 region. Takođe pokušavam da popunim i listu „Travelers senčuri klaba“ od 327 država, teritorija i jedinstvenih destinacija, gde sam trenutno na broju 300. Na listi NomadManije sam posetio 545 regiona.

Da li ste sebi postavili neki rok za to?

Ne. Ne znam da li ću ikada uspeti da ispunim ove liste jer postoje neka mesta koje je jako teško posetiti, ali možda ću biti zadovoljan ako se približim tim brojkama. Niko nije posetio sve regione sa liste NomadManije, ali je Hari Micidis posetio više od 90 odsto.

Da li se plašite da posetite neke regione poznate po nestabilnosti ili tome što su bile deo ratnih zona?

Da, ali sam opušten zbog toga. Važan je tajming kada se negde putuje. Ako postoji rat ili nestabilnost, bolje je sačekati da situacija bude bolja. Isto važi i za viznu politiku, sada se neke od zemalja Centralne Azije mogu posetiti bez dobijanja vize u ambasadi unapred, tako da je sada pravi trenutak da posetite te zemlje u ovom trenutku, jer bi to moglo da bude otežano u budućnosti.

Moram da posetim mnogo delova Rusije i pročitao sam pre neki dan da bi mogli da uvedu e-vizu 2021. godine, tako da ću malo sačekati sa Rusiju. Ne živim u Kopenhagenu i dobijanje viza u ambasadama je dugotrajno i skupo.

Koji je Vaš savet za ljude koji žele da budu svetski putnici poput Vas?

Pametno trošite novac jer ćete onda moći da putujete sa malim budžetom. Ako su vam hoteli skupi, možda vam odgovara „Airbnb“, a ako vam je i to skupo, onda možete da boravite kod lokalaca besplatno u mnogim mestima, pomoću „kaučsurfinga“ na primer.

Za transport možete da koristite niskobudžetne aviokompanije i autobuse. Na bezbednim ostrvima možete da stopirate, naročito ako je jedina druga opcija taksi. Ako želite da na putovanjima provedete više od 2.500 dana, onda je najbolje da ne jedete često u restoranima, već da kupujete hranu u supermarketima i da se fokusirate na stvari koje možete da radite besplatno, a ne na skupe izlete.

Možete da šetate po gradovima i da uživate u svemu što je besplatno. Jedna od mojih omiljenih stvari na putovanjima jeste da fotografišem stare zgrade, a naročito zamkove.

Mala bosanska stoperka i veliki nežni Škot pišu putopis zbog kojeg ponovo volimo život

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

176 Shares
176 Shares
Share via
Copy link