Beograd Lifestyle Magazin

Ona je obišla 44 zemlje za osam godina. Beograđanka vas savetuje kako da putujete što jeftinije

Da li putovanja širom sveta predstavljaju ozbiljan luksuz koji sebi mogu da priušte samo oni sa malo dubljim džepom? Ili, možda ipak, ne? Jedna Beograđanka, Danica Nikolić, isprobala je razne ideje da proputuješ svet a da ti ne treba milionerski račun na kartici za tako nešto. Ona je za osam godina obišla 44 države i ne planira da stane.

Možda zvuči nestvarno, ali ova devojka je uspela da obiđe gotovo četvrtinu planete i to sve uprkos činjenici da je stalno zaposlena, pa mora da se organizuje sa slobodnim danima. Kako kaže, prvi put je skapirala da želi da putuje kad je bila klinka, na ekskurziji u Rimu, kada je oduševljeno šetala gradom i gledala sve oko sebe. Ali, za razliku od nas ostalih koji smo se zaljubili u Rim, pa dalje od njega nismo odmakli, ona je sela, napravila plan i počela sa avanturom.

Naravno, nemoguće je krenuti u bilo kakvu pustolovinu bez novca. Danica je završila FON i radi kao softver tester, ali takođe ume da rasporedi kintu kako bi skupila za put. To joj ne predstavlja veliki problem jer, kako kaže, danas su povoljniji letovi nego ikad pre. Ako ste dovoljno spremni da istražite, uvek ćete naći nešto što vam se dopada. Od Evrope, preko Azije i Severne Amerike pa sve do Afrike – Danica je uspela da obiđe zanimljive destinacije o kojima redovno piše na svom blogu uz pregršt fotografija.

– Putujem avionom jer me je vremenom malo „ubilo“ to putovanje autobusom. Najveći utisak na mene ostavila je Afrika, tačnije Zanzibar. Neverovatno je kako su naučili da žive u sklopu sa prirodom i životinjama. Upoznala sam pleme Maasai i njihovu kulturu – kaže Danica za NOIZZ.

Pitanje koje najčešće dobija na blogu jeste ono koje je i nas najviše zanimalo – kako uspeva toliko često da putuje, kad niko nema toliko slobodnih dana?

Ona ima slobodne vikende, državne praznike i 20 dana godišnjeg odmora. Kad se preračuna, to je 52 vikenda godišnje, 9 dana za državne praznike i 20 dana godišnjeg odmora – što znači da Danica uspeva da otputuje devet puta godišnje! Ali, nije samo u tome fora

Ibica Foto: Privatna arhiva

– Moj posao dozvoljava remotely work. Ako imate takve mogućnosti, možda treba da razmislite o tome da pitate već sutra šefa za dozvolu. Budite pokretači dobrih, novih ideja – savetuje Danica.

Pošto su Srbi poznati u svetu po svojoj gostoprimljivosti, često pomislimo da je to samo mit. Međutim, Danica se lično uverila tokom svojih putovanja da su komentari o Srbiji samo pozitivni. Pošto niko od nas ne bira gde će biti rođen, pitao sam Beograđanku gde bi volela da živi.

– Španija, definitivno! Jako su slični nama, vole provod i imaju zanimljivu tradiciju. Gradovi su priča za sebe, gotovo da svaki ima posebnu simboliku i značajne spomenike, kao da šetate muzejom – ističe ona.

Danica je tokom godina naučila i isprobala mali milion trikova i fora za što jeftinije putovanje, koji će vam i te kako koristiti kad sledeći put budete organizovali letovanje ili zimovanje.

Bangkok Foto: Privatna arhiva

Trikovi za jeftin let

– Letove isključivo tražim u incognito prozoru i brišem cookies, jer se često desi da posle isteka sesije ili ponovnog pretraživanja, cena karte poskupi zbog broja pregleda.

– Karte kupujem utorkom i sredom jer većina avio kompanija tada ne očekuje veliku prodaju i često u to vreme i same avio kompanije plasiraju razne vrste promocija

– Putujem utorkom, sredom i subotom jer to nisu opterećeni dani. Većina ljudi putuje petkom, nedeljom i ponedeljkom.

– Ukoliko nemam tačno definisano kad moram negde stići, pretražujem cene letova za ceo mesec.

– Prijavljujem se na Email Alert, jer će mi stići email ukoliko dođe do pojeftinjenja karata ili ću biti obaveštena o jeftinim kartama za destinacije koje sam istraživala.

– Pratim specijalne ponude avio kompanija, tako što zapratim njihove Facebook stranice. Na mojoj Facebook stranici Danica’s Small World ćete, takođe, naći informacije o promocijama.

– Putovanja van sezone su takođe vrlo isplativa, naročito u zimskim mesecima kada se osetno smanji broj putnika. Avio kompanije tada nude dodatne popuste na avionske karte.

– Karte su mnogo skuplje za vreme praznika. Isplanirajte mnogo raniju kupovinu za te periode.

Kolekcija od 250 magneta

Tokom putovanja dešavaju se nepredviđene i smešne situacije, a Danica ih je imala dosta. Posebno joj je živ u sećanju problem iz Meksika.

– Došli smo na aerodrom u Meksiko Sitiju i dali čoveku za šalterom pasoše. Pitao je da li za slovenački pasoš imamo estu, što je dodatni dokument koji moraš da nabaviš, i platiš da bi ušao u US. Nama avion poleće za dva sata, nemamo estu, nemamo pare za novu kartu, jer smo na kraju ture – objašnjava mi Danica.

– Popunjavamo brzo aplikaciju, ali ne dobijamo potvrdan odgovor da su pare legle i da smo dobili i taj dokument. Još pola sata do zatvaranja gejta, i dalje nema potvrde. Čovek nas obaveštava da kasni let za još sat vremena. Mi nervozni, pokušavamo da smislimo izlaz, zovemo razne telefone. I na kraju dobijamo potvrdu. Hvala avionu na kašnjenju – priča Beograđanka kroz smeh.

Čikago Foto: Privatna arhiva

Mnogi od nas imaju nazovi „ritual“ da iz svakog mesta donesu po uspomenu. Danica kupuje magnete i slike. Mnogo, mnogo magneta.

– Imam ogromnu kutiju sa preko 250 magnetića i pokušavam da im nađem neko pametno rešenje, kako da se svi vide. Od skora sam počela da kupujem i slike za stan – priča kreativna Beograđanka.

Dobrom organizacijom se sve stiže, Danica je živi svedok. Nama ostalima ostaje samo da gledamo slike i uživamo.

Par iz Novog Sada za sedam godina obišao više od 100 gradova sveta

Pripremite vaš automobil za put na more

Momak koji je obišao ceo svet otkriva tajnu jeftinog putovanja

Tamara Obradović

Običan konzument društvenih mreža, američke literature i pomfrita.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

208 Shares
208 Shares
Share via
Copy link