Ljubimci Magazin

Akita proglašena nacionalnim blagom

Izvorno lovačka pasmina, akita je nastala u severnoj japanskoj regiji istoga imena.Reč je o velikim psima, visokim 60 do 70 centimetara i teškim između 40 i 50 kilograma, s uspravnim ušima, dubokim očima i licem nalik medveđem. Japanska vlada proglasila je pasminu akita “nacionalnim blagom”, a poslednjih nekoliko godina potražnja akita u inostranstvu nadmašuje onu u njihovoj domovini.

“Nekada je polovina mojih klijenata bila u Japanu, polovina u inostranstvu, ali odnedavno se broj prekomorskih klijenata znatno povećao”, kaže 64-godišnji uzgajivač Osamu Jamaguči iz Takasakija, 100 kilometara severno od Tokija.

Njegova tvrdnja potvrđena je podacima japanskog saveza za očuvanje akita.

Registrirovanih vlasnika tih pasa van Japana 2005. godine bilo je samo 33, a do prošle godine taj broj je narastao na četiri hiljade.

Jamaguči u svakom trenutku ima dvadesetak akita, a mnogi od njih su štenci paperjaste bele ili crvenkaste dlake, koji uživaju u međusobnom rvanju.

Izvorno lovačka pasmina, akita je nastala u severnoj japanskoj regiji istoga imena.

Reč je o velikim psima, visokim 60 do 70 centimetara i teškim između 40 i 50 kilograma, s uspravnim ušima, dubokim očima i licem nalik medveđem.

Uprkos tome što je vlada Japana tu rasu proglasila “nacionalnim blagom” , broj vlasnika akita u Japanu je u padu. Sedamdesetih godina godišnje se registrovalo oko 40 hiljada štenaca, a u poslednjoj deceniji broj je pao na oko 3.000 godišnje.

10 znakova koji pokazuju da vas vaš pas obožava

“Problem je stambena situacija u Japanu. Broj ljudi koji mogu da drže velike pse poput akita sve je manji. Mnogi ih žele, ali nemaju prostora”, kaže Kosuke Kavakita, direktor tokijskog ogranka nacionalnog saveza za očuvanje te pasmine.

Zato su profitirali oni u inostranstvu. Jamaguči dvadesetak puta godišnje putuje kako bi lično isporučio pse novim vlasnicima.

Njegovi psi prodaju se za oko 200.000 jena (1.500 evra), a većina klijenata je iz SAD, Rusije i Kine, iako je leteo i za Francusku, Kuvajt, Egipat i Indoneziju. Putuje toliko jer se želi da se uveri da njegovi štenci idu u prave ruke i da će imati pogodne životne uslove.

Najjodaniji psi

“Akite su vrlo perceptivne. To im je najvažnija osobina. Razumeju kako se osećate samo time što su vam blizu. I odane su”, objašnjava Jamaguči.

Njihova neverovatna odanost središte je decenijama stare, istinite priče o Hačiku, akiti koji je devet godina svakoga dana na ulici strpljivo čekao svog pokojnog vlasnika da se vrati s posla.

Hačiko ima svoj spomenik ispred tokijske železničke stanice Šibuja, a njegova priča pretvorena je i u holivudski film s Ričardom Girom u ulozi vlasnika.

“Posle tog filma akite su postale vrlo popularne u inostranstvu”, kaže Kavakita.

Među slavnim vlasnicima akita je i ruski predsednik Vladimir Putin.

Kavakita kaže da stranci uglavnom najviše vole akite s crvenkastom dlakom.

Jamaguči je presrećan što interesovanje za ovu pasminu prilično raste u inostranstvu, i nada se da će to potrajati.

“Ne želim da taj procvat popularnosti bude samo prolazan trend. Želim da traje”, rekao je.

Poslednji pozdrav: Reakcija psa na smrt gazdarice rastužila mnoge (FOTO)

93 Shares
Share via
Copy link