Recepti

Italijanske paste kakve niste probali

Ispred jednog lokala u centru grada, gotovo uvek je gužva. Oko tog mesta širi se neodoljivi miris. Kao i mnogi Novosađani, morala sam i ja da zastanem. Našla sam se ispred malog šaltera na kojem je pisalo Agi Pasta Away. Ubrzo mi je postalo jasno i zašto je ovo omiljeno stajalište svih onih koji šetaju centrom grada, i priključila sam se fanovima prave italijanske paste, koja se ovde sprema na poseban način.

Trebalo mi je baš dosta vremena da se odlučim za pastu, jer je izbor zaista veliki. Tu su paste sa mesom, sa pečurkama, vegeterijanske, sa piletinom, račićima, pavlakom, sirom, i raznim vrstama sosova. Sve u svemu, izbrojala sam 12 vrsta. Podeljene su u tri kategorije, u zavisnosti od gramaže. Odlučila sam se za standardnu varijantu, Bolognese, i uzela još jednu za poneti, Funghi. Možete i birati vrstu testa sa kojom želite da bude vaš obrok, penne, fusilli, spaghetti ili tagliatelle.

agi-pasta-2-novisad
Foto: Luftika

Sve paste spremaju se na poseban način, i zaista se radi o Divelinim pastama, koje stižu direktno iz Italije. Ovo znači da se kuvaju na tačno određenim temperaturama, u specijalnim posudama, tačno onoliko koliko je potrebno, u minut. U Agi pastam uživaju i Beograđani i Banjalučani, a Novosađanima je očigledno dobro došao ovakav jedan lokal.

Osim u odličnim testeninama, u Agi pastama možete uživati i u pravim italijanskim sokovima i vodi, S. Pelegrino, kao i u poslasticima pravljenim po originalnim receptima. Tu su Panna cotta i profiterole. Za one koje vole čajeve i pivo, u Agiju mogu probati neke neobične vrste ovih napitaka.

agi-pasta-3-novisad
Foto: Luftika

Moje Bolognese i Funghi su odlične, i već smišljam koji je moj sledeći izbor. Ispred Agija se opet stvara gužva, a mnogi već dolaze po svoju standardnu porciju. Studenti, đaci, bankari, penzioneri, roditelji sa decom, nema pravila, osim jednog – vratićete se opet.

Ovde možete pogledati kompletan izbor pasti:

Napoletana (paradajz pelat, ekstradevičansko maslinovo ulje, beli luk, crni luk, bosiljak, parmezan)
Arrabbiata (paradajz pelat, ekstradevičansko maslinovo ulje, beli luk, crni luk, bosiljak, ljute papričice, parmezan)
Aglio e olio (beli luk, peršun, ljute papričice, ekstradevičansko maslinovo ulje, parmezan)
Crema e pesto (pavlaka, pesto đenoveze, ekstradevičansko maslinovo ulje, parmezan)
Bolognese (mleveno meso, paradjz pelat, šargarepa, celer, ekstradevičansko maslinovo ulje, beli luk, crni luk, bosiljak, parmezan)
Carbonara (slanina, pavlaka, jaje, ekstradevičansko maslinovo ulje, parmezan)
Amatriciana (slanina, paradajz pelat, ekstradevičansko maslinovo ulje, beli luk, crni luk, bosiljak, ljute papričice, parmezan)
Crema e funghi (pavlaka, šampinjoni, ekstradevičansko maslinovo ulje, peršun, parmezan)
Alfredo con pollo (piletina, maslac, pavlaka, peršun, parmezan)
Quattro formaggi (blu čiz, mocarela, edamer, parmezan, pavlaka, maslac, peršun)
Prosciutto (pršuta, maslac, pavlaka, bosiljak, parmezan)
Gamberetti e pomodorini (gambori, čeri paradjz, ekstradevičansko maslinovo ulje, peršun, parmezan)

 

Agi Pasta Away Novi Sad je smešten u Železničkoj 5.

Pogledajte šta nudi restoran italijanske kuhinje Juliet

Čitajte Luftiku na Google vestima

Slađana Zličić

Voli da putuje i piše, zavisna od slatkiša, lepih gestova, dobrih filmova i šopinga. Diplomirani novinar, zaljubljenik u more i sunce, snalazi se i u kuhinji, a jednog dana živeće u Rimu.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

118 Shares
118 Shares
Share via
Copy link