Recepti

Tratoria Vapene – nesvakidašnje mesto za prave gurmane

U Fruškogorskoj ulici ima jedan mali lokal u kojem ćete čim uđete osetiti pravi duh Italije. Nije ovo klasičan restoran italijanske kuhinje, već mala tratorija, kako to Italijani vole da kažu. Tratorije su u Italiji mesta gde možete ručati, popiti kafu ili piće, ali su mnogo manje i prisnije od klasičnih restorana. Upravo ovakvo mesto je novosadska Tratoria Vapene, koju osim u Fruškogorskoj, možete pronaći i u Hadži Ruvimovoj ulici.

Tratoria-vapene.3
Foto: Privatni album

Na meniju su italijanske paste, pice, obrok salate i sendviči. Ono što je ovde drugačije od ostalih mesta jeste odnos cene i kvaliteta. Za velike porcije paste sa mesom potrebno je izdvojiti 240 dinara, a za vegeterijanske paste poput Arrabiate, Napolitane i Aglio Olio potrebno vam je 200 dinara. Tu je i specijalitet kuće, Vapene Piatto, njoke sa pilećim fileom, suvim vratom, kačkavaljem i neutralnom pavlakom.

njoke-tratoria
Foto: Privatni album

Obrok salate su ovde zaista obimne, a najpopularnije su Cezar, Mediteranska, Šumska i Vitaminska salata. Naravno, tu je i salata kuće, odnosno Vapene salata sa piletinom, rukolom, paradajzom, maslinama i još nekoliko sastojaka koje vam, nećemo otkrivati.

obrok-salata
Foto: Privatni album

Ako ste više za nešto slatko, tu je čuvena italijanska slatka pica, na koju Novosađani možda nisu navikli, ali je na Mediteranu veoma popularna. Radi se o pici sa nutelom i bananom i šlagom. Kombinacija sa slanim testom možda nije za svačiji ukus, ali ako volite nešto egzotično i drugačije, ovo je pravi izbor za vas. Tu su i rezanci sa makom, za one koji su više za tradicionalne đakonije.

Tratoria-vapene
Foto: Privatni album

U Tratoriji Vapene osećaćete se prijatno, kako zbog ljubaznih domaćina, tako i zbog samog ambijenta koji je uređen sa puno ukusa. Sve je u duhu Italije, a tu su naravno i odabrana vina za neku romantičnu večeru, kao i muzika zbog koje ćete barem na trenutak odlutati u neke toplije krajeve.

Otkrijte još novosadskih restorana OVDE

Čitajte Luftiku na Google vestima

Slađana Zličić

Voli da putuje i piše, zavisna od slatkiša, lepih gestova, dobrih filmova i šopinga. Diplomirani novinar, zaljubljenik u more i sunce, snalazi se i u kuhinji, a jednog dana živeće u Rimu.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

84 Shares
Share via
Copy link