Lifestyle

Lepe vesti za ljubitelje paste

Iako svi mislimo da pasta goji, novo istraživanje pokazuju  uživanje u testeninama čak možeda nam pomogne u mršavljanju.

Ako jedete tri porcije paste nedeljno, za 12 nedelja ćete smršati 0,5 kilograma, pokazala je nova studija.

Iako se pasta često smatra neprijateljem vitkog struka, za razliku od drugih ugljenih hidrata, špagete i makarone imaju nizak glikemijski indeks, zbog čega ne uzrokuju naglo povećanje šećera u krvi.

Neka ranija istraživanja su pokazala da hrana koja ima nizak glikemijski indeks brže zasiti čoveka i duže ga drži sitim, čime se smanjuje i unos kalorija.

“Oslanjajući se na dokaze, sada sa sigurnošću možemo da kažemo da testenina nema neželjene efekte na kilažu, kada se konzumira u okviru zdrave ishrane”, kaže vodeći autor studije dr Džon Sivenpajper.

Govoreći o rezultatima, on kaže da je studija dokazala da “pasta ne doprinosi višku kilograma niti povećava količinu telesne masti”.

“Suprotno brigama, možda bi testenine mogle da budu deo zdrave ishrane, poput ishrane sa niskim glikemijskim indeksom”.

To, naravno, ne znači da treba da živite na testenini i da samo to jedete. Doktor Majkl Mosli kaže da je za liniju bolje da pastu i hleb jedete za večeru, nego tost za doručak.

Eksperti su ranije tvrdili da je ugljene hidrate najbolje jesti na početku dana jer telo ima više vremena da sagori glukozu koju oslobađaju.

Ukoliko telo ne uspe u tome, oslobađa se insulin kako bi se nivo šećera u krvi vratio u normalu, a to se radi tako što se skladišti šećer iz ugljenih hidrata kao mast, a posledica toga je gojenje.

Međutim, nova studija je pokazala da konzumiranje ugljenih hidrata uveče dovodi do manje dramatičnog povećanja nivoa šećera u krvi, nego unošenje istih namirnica za doručak.

Dr Mosli savetuje ljudima da budu dosledni kada je reč o unošenju ugljenih hidrata i da izbegavaju prejedanje za bilo koji obrok.

Italijanske paste kakve niste probali

Dragana Vidić

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi već 10 godina. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link