Srbija Vesti

Traže ostavku Kisić Tepavčević – krši mere i uništava radna mesta koja bi trebalo da čuva

Udruženje „Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije“ danas je zatražilo ostavku ministarke rada i članice Kriznog štaba Darije Kisić Tepavčević. Prema njihovim navodima, Kisić je svojim delovanjem u Štabu uništava radna mesta, koja bi kao ministarka trebalo da čuva.

Takođe udruženje traži da se svima koji su merama onemogućeni da rade otpišu porezi i doprinosi i nadoknade svi fiksni troškovi od početka pandemije do danas.

„Očekujemo da gospođa Darija Kisić Tepavčević podnese ostavku na sve funkcije zbog sukoba interesa jer svojim neprofesionalnim delovanjem u kriznom štabu uništava radna mesta što je suprotno funkciji ministra za rad čija je dužnost da stvara radna mesta, kao i zbog afere i boravka u ugostiteljskom objektu dok su ostali ugostiteljski objekti bili zatvoreni“, navodi se u saopštenju.

Afera zbog koje je uhapšen državljanin Srbije kojeg terete za proganjanje ministarke

Podsećamo, državljanin Srbije Simon Simonović, koji živi u Norveškoj, a kojeg je BIA uhapsila zbog proganjanja ministarke rada Darije Kisić Tepavčević, saslušan je juče u Višem tužilaštvu, nakon čega je pušten da se brani sa slobode, potvrdio je njegov branilac za Istinomer.

Simon Simonović je naš državljanin koji živi i radi u Norveškoj, sa detetom i suprugom koja je lekar. On se izjasnio o porukama koje je poslao Dariji Kisić Tepavčević. Objasnio je da se nije obratio lično njoj, nego joj je slao poruke kao predstavniku, kako je on to rekao, kao frontmenu Kriznog štaba. Izrevoltiran je bio time što su do njega dolazila saznanja da su ona i Vulin organizovali neku proslavu kršeći sve epidemiološke mere. Njegova porodica je bila pogođena kovidom. I on i supruga su imali kovid, a tast mu je preminuo“, kaže za Istinomer advokat Dalibor Katančević, koji zastupa osumnjičenog za proganjanje ministarke.

Njemu je, kako je advokat objasnio, neko javio da su u Belvilu ogranizovali večeru, u novembru prošle godine, i da je ceh bio 16.000 evra. Posle toga, Simonović je poslao ministarki „Je l’ lepo vino za 16.000 evra; sram vas bilo; objaviću u medije“.

Simonović je, između ostalog, u tužilaštvu objasnio da su u Norveškoj brojevi telefona svih funkcionera javno dostupni i da svako može da ih pozove, da komentar ili ostavi poruku.

Zahtevi udruženja „Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije“

Udruženje „Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije“ zahteva se da se u najkraćem roku svima koji su merama onemogućeni da rade (ugostitelji, igraonice, perionice, ćumurane, turizam, organizacija događaja sa pratećim delatnostima):

  • otpišu porezi i doprinosi;
  • nadoknade svi fiksni troškovi od početka pandemije do danas;
  • nadoknade troškovi 80 odsto bruto zarada za 12 meseci;
  • ukinu parafiskalni nameti i nepotrebne dažbine (eko-taksa, sokoj, natpisi na objektima…);
  • smanji pdv-a na pet odsto u naredne dve godine i
  • umanje sve lokalne dažbine i takse.

Ovo udruženje traži da se prekine „sa etiketiranjem ugostitelja, koji su ispunili sve zahteve i sproveli sve mere, kao dežurnih krivaca da bi se skrenula pažnju sa fabrika, krcatih autobusa i gondola“.

Takođe očekuju da inspekcije podnesu javni izveštaj o kontroli mere jedna osoba na devet kvadratnih metara u hipermarketima i gradskom prevozu.

„S obzirom na još jednu štetnu, diskriminatorsku, naučno i pravno neutemeljenu odluku kriznog štaba zahtevamo da se po hitnom postupku počne sa primenom Uredbe o uslovima i kriterijumima usklađenosti državne pomoći radi otklanjanja ozbiljnog poremećaja u privredi prouzrokovanog epidemijom zarazne bolesti kovid19“, ističe se u saopštenju.

Izvor: 021.rs

Ko je koga sočnije izvređao – mi ministarku Kisić, ili ministarka Kisić nas?

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

1.3K Shares
1.3K Shares
Share via
Copy link