Novi Sad Putovanja

Magija Adventa i jedan od najlepših prazničnih vašara na samo 2 sata od Novog Sada

segedin
Foto: Szegedi Karácsonyi Hetek

Ništa kao mirisi karanfilića i cimeta koji se šire okićenim gradskim trgovima pred praznike. Lampice, ukrasi, medenjaci, čuveni božićni kurtoš kolač i kuvano vino, nepregledan je niz svega onoga što svakog decembra budi magiju koju, čini se, izdaleka priželjkujemo čim se završi sezona letovanja.

Zima se nekako lakše podnosi na prazničnim vašarima, a turističke agencije naprosto vas mame da i u hladnim danima spakujete kofere i posetite neke od najlepših božićnih pijaca. Jedna od njih nalazi se u komšiluku, a do nje vam treba, sa sve prelaskom granice, svega dva sata od Novog Sada.

segedin 4
Foto: Luftika

Upaljena je prva sveća na ogromnom vencu ispred Zavetne crkve, a spektakularna parada poslednjeg vikenda u novembru najavila je početak Adventa u Segedinu – priliku da uživaju u njegovim čarima, svi koji ga posete, imaće sve do katoličkog Božića.

segedin 12
Foto: Szegedi Karácsonyi Hetek

Najveća magija dešava se, upravo tu, na Katedralnom trgu. Ogroman lavirint od bala slame naročito je interesantan najmlađima, a kažu da je i najveći te vrste u Mađarskoj. Oni spretni uspeće da kroz njega dođu do velelepne jelke, a nije loša ideja ni sedeti na njegovim obodima i uz pečeno kestenje, topao napitak ili slastan kolač posmatrati čaroliju oko sebe.

Klincima i klincezama nećete uspeti da skrenete pažnju sa ljupkog karusela niti sa simpatičnih ponija, a vama će je privući šarolike kućice u kojima ćete, osim delicija za sebe, sigurno pronaći i pregršt ideja za božićne i novogodišnje poklone – grnčariju, odevne predmete, čestitke, ukrase za jelku…

segedin 5
Foto: Luftika

Trg krasi i panoramski točak, visok 37 metara, a one koji se odvaže da u njegove kabine sednu očekuje Segedin na dlanu, sa svih strana blistav od dekorativne rasvete.

Ne treba zaobići ni Trg Sečenji, Trg Dugonič i njihovu izvrsnu gastronomsku ponudu – budite spremni na duge redove ispred kućica u kojima se prodaju pomenuti kurtoš kolač, langoš ili topao punč, a za gurmane tu su kobasice, tradicionalni gulaš i ostali specijaliteti mađarske kuhinje.

segedin 10
Foto: Szegedi Karácsonyi Hetek

Poslastica ne manjka ni za ljubitelje kulturnih i zabavnih sadržaja – organizatori redovno najavljuju predstave, nastupe horova, žonglere vatrom i druženje sa klovnom Pasenkom. Programe možete pratiti i na njihovoj Fejsbuk stranici.

Božićni vašar u Segedinu najbolje je posetiti predveče, jer on tada oživi u punom sjaju, ali sadržaja u tom gradu sunca ne nedostaje ni u jednom delu dana. Ako se u njemu zadržite duže od nekoliko sati, nemojte preskočiti da probate čuvenu doboš tortu (naša preporuka je poslastičarnica A Cappella Cukrászda és Kávéház), a nikako nemojte zaobići ni restoran tradicionalne mađarske kuhinje Régi Híd Vendéglő – i lokalci tvrde da je najbolji u gradu.

Segedin je oduvek bio sinonim za šoping pa nije loše doživeti u njemu tu čuvenu božićnu groznicu, a za one kojima prazničnog duha ipak bude malo previše tih dana, dobar je izbor izlet u Zoo vrt ili relaksacija u Akvapolisu. Obilazak kulturno-istorijskih znamenitosti je takođe sjajna ideja, ali i prilika za neki naredni putopis o najvećem gradu na Tisi.

Miris cimeta i kuvanog vina, raspevana jelka – šta donosi drugi Novosadski zimzolend

Ekipa Luftike

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

89 Shares
Share via
Copy link