Putovanja

7 najboljih evropskih zemalja za “road trip”

Ukoliko ste ljubitelji putovanja automobilom i uživanja u svakom predelu na koji naiđete “road trip” je pravi izbor za vas. Možete od kuće krenuti automobilom, a u zavisnosti od želja, potreba i mogućnosti možete izabrati kombinaciju aviona i reniranja auta na mestu koje ste zacrtali kao početnu tačku vaše avanture. Spakujte kofere i srećan put!

Ukoliko uživate u ovakvim putovanjima, dobro bi bilo da razmislite o sledećim odredištima na tlu dobre stare Evrope. Putevi koje smo pronašli su živopisni, prepuni prekrasnih prirodnih lepota, ali i nekih gradova koje je grehota zaobići. Pa stoga, krenimo na road-trip!

Italija

italija siena

Malo se zemalja na svetu može meriti s Italijom. Arhitektonska i umetnička čuda idu ruku pod ruku sa onim prirodnim, kuhinja je jedna od najboljih na svetu, a puteva kojima možete istražiti dobar deo toga ima bezbroj.

Ipak, mi smo se odlučili za rutu koja počinje u Rimu, a završava u Veneciji. Duga je 870 kilometara, a za ovo putovanje idealno bi bilo izdvojiti dve nedelje. Nakon što razgledate “večni grad”, čeka vas prolazak kroz predivnu Toskanu (Sienu, Firencu i ostale dragulje ne treba posebno predstavljati) gde ćete sigurno uživati ispijajući Chianti u mnogobrojnim vinogradima, da bi put na kraju završili u čudesnom gradu na vodi, Veneciji.

Francuska

francuska sampanja

Spomenici, čudesna hrana, vina svetske klase samo su neki od razloga zbog kojih valja posetiti Francusku. Bilo da odlučite krstariti obalom ili otići u regiju Šampanje i uživati u šampanjcu (zapamtite, šampanjac je ovde, ostalo su penušava vina), Francuska vas neće izneveriti.

Šta se rute tiče, iako je Francuska ogromna, odlučili smo se za trodnevnu, koja spaja Rems i Le Mesnil sur Oger i duga je svega 80-ak kilometara. Zašto baš ova ruta? Jednostavno, radi se o gore spomenutoj regiiji Šampanja, a ovde vas očekuju mnogobrojni vinogradi i vinski podrumi koji će vam pomoći u istraživanju slavnog francuskog napitka.

Velika Britanija

Velika Britanija Skotska

Iako napušta evropsku porodicu, mi izlete u nju nikad nećemo napustiti. A ovo putovanje koje vam preporučujemo moglo bi se slobodno zvati i putovanjem snova. Po proračunima, za preći Britaniju treba vam oko tri nedelje, pri čemu ćete prevaliti oko 2000 kilometara.

Najbolje je krenuti iz Londona (mada, i da ste u njemu tri nedelje u komadu, uživali bi), posetiti Škotsku i Vels, obići predivne škotske planine, ali i čudesnu velšku obalu, videti kako izgledaju utvrde znanja, Oksford i Kambridž…

Irska

irska

“Zeleno” ostrvo ne nazivaju bez razloga zelenim. Reč je o državi prepunoj prirodnih lepota, ali jednako tako i zemlji koja odiše istorijom i kulturom. Za Irsku sebi ostavite dve nedelje, na put krenite iz Dablina i vozite se okolo naokolo. Krajnje odredište neka bude Ardmore, a dok do njega ne dođete, bazajte po zemlji, posetite Klif i upoznajte možda neke nove prijatelje u inostranstvu.

Španija

Spanija Galicia

Eh, uz Francusku i Italiju, još jedna zemlja u kojoj možete izabrati stotine različitih ruta. Spektakularne plaže, zamkovi, srednjovekovna sela i neki od najboljih restorana na svetu. Sve to ima Španija. Da ne bi uvek u prvi plan gurali Barselonu ili Madrid, ovog puta preporučujemo rutu koja spaja Santiago de Compostelu i Pamplonu. Njome ćete proći sever zemlje, videti Galiciju i Baskiju, uživati u restoranima sa Mišelinovim zvezdicama, a možda i trčati s bikovima. Za ovu turu trebaće vam 7 – 10 dana, a proći ćete više od 1000 kilometara.

Nemačka

nemacka schwangau

Ogromni gradovi, sela, vinske doline, lepi pejzaži i brdo dvoraca. Uzmite 10 dana, krenite iz Vurzburga, a neka vam krajnje odredište budu zamkovi Neuschvanstein i Hohenschvangau. Ovaj romantični put nema puno kilometara, nešto manje od 400, ali upoznaćete i onu drugu stranu Nemačke, jer ovde nećete obići niti jedan veći grad, već pitoreskna sela. Na ovaj način, doživećete Nemačku iz slikovnice, punu srednjovekovnih gradića, kamenih trgova i popločanih ulica, koja izgleda kao da je zapela u vremenu.

Austrija

austrija salzburg

Slobodno možemo reći kako je Austrija zemlja stvorena za putovanja automobilom. Ne samo da postoje očaravajući pejzaži koji ostavljaju bez daha, već te krajolike možete i prehodati i doživeti iz prve ruke.

Jasno, tu su i visoke planine i poznata skijališta (u nekima se skija tokom gotovo cele godine), ali jednako tako i lepa jezera. Nakon što obavite adrenalinska uzbuđenja, sledi kulturno uzdizanje. Mnogobrojne crkve i monumentalne palate, muzeji, svako će naći nešto za svoj gušt. Tura koju preporučujemo za obilazak severa Austrije je ona od Salzburga do Bregenza. Uzmite 5 – 7 dana, ovog puta izbegnite Beč i lokalnim seoskim putevima završite turu.

7 čuda prirode koja izgledaju kao da nisu sa ovog sveta

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

PARTNERI SAJTA


Share via
Copy link