Svet Vesti

Austrija uvela nova pravila za vinjete, poskupljenja ljute turiste

vinjeta austrija
Foto: Asfinag

Nova opcija za vožnju kroz Austriju i najavljena poskupljenja koja se neće svideti turistima koji planiraju višednevni boravak podno Alpa.

Austrijska vlada uvela je dodatnu jednodnevnu vinjetu za autoputeve i brze puteve. Može se kupiti od danas, košta 8.60 evra i tokom decembra dolazi samo u digitalnom obliku. Od iduće godine jednodnevna vinjeta biće dostupna za kupovinu i kao nalepnica.

Najavljeno je i poskupljenje desetodnevne vinjete, koju uglavnom koriste turisti. Njena cena će od 1. januara skočiti sa 9.90 na 11.50 evra. Cena dvomesečne vinjete od iduće godine pada sa 29 na 28.90 evra, dok cena godišnje ostaje ista.

Od 22. novembra vinjete su dostupne i kao digitalne. To znači da vinjetu više nije potrebno fizički lepiti na vetrobran automobila, već će vaš registarski broj biti zabeležen u centralnom sistemu, a provera se radi automatski. ‘Online’ kupovina moguća je preko sajta shop.asfinag.at.

Ono što je sjajno u tom sistemu je činjenica da je vlasnik vinjete korisnik vozila.

Drugim rečima, ako tokom trajanja vinjete promenite automobil i registraciju – što nije redak slučaj kod ljudi koji koriste službene automobile – u sistemu možete aktuelnu vinjetu preneti na novu registraciju.

Doduše, to će vas koštati 18 evra, piše Index.

Koliko košta put do Grčke: Bugari naplaćuju vinjetu, Makedonci imaju 5 naplatnih rampi i jeftinije gorivo

Čitajte Luftiku na Google vestima

Luftika

komentar

Klikni da objaviš komentar

  • Vozači, čuvajte se germanskog “poštenja”. Po povratku iz Češke 11. decembra na Austrijskoj granici policajci iz kolone u pokretu izvlače vozila sa srpskim i rumunskim tablicama pod izgovorom da su prekoračili brzinu (u koloni u kojoj austrijanci kao voze po propisu). Pod pretnjom oduzimanja vozila na 72 sata od svih vozača 4 policajca sa oružjem na gotovs otimaju barem 30 evra bez ikakvog dokaza o prekršaju i plaćenoj kazni.

Share via
Copy link