Magazin Svet

6 država Balkana međusobno ukinule obavezan PCR test, a za ostale šta nam Bog da

Protekla godina nije bila pogodna za putovanja zbog epidemije korona virusa, a sada je glavno pitanje šta nam donose predstojeći odmori i da li će nam vakcinacija otvoriti granice?

Pre nekoliko dana ukinut je obavezan PCR test na granicama država Zapadnog Balkana. Tako da sada, Srbija, BiH, Crna Gora, Albanija, Severna Makedonija i Bugarska ne traže više PCR test na korona virus prilikom putovanja u ovih šest zemalja.

Međutim, za državljane Srbije PCR test nije obavezan za ulazak u svoju zemlju samo ako u Srbiju dolaze iz jedne od pet već nabrojanih država u okruženju. S druge strane, ukoliko u Srbiju stižu iz neke druge države i dalje je obavezan PCR test ili desetodnevni kućni karantin.

Takođe, državljani Srbije ili stranci koji su u našu zemlju ušli pre odluke o ukidanju PCR testa za pet zemalja u okruženju odnosno pre 14. januara i dalje su obavezni da ostanu u desetodnevnom karantinu ukoliko nisu uradili PCR test koji je bio negativan.

U popularne države uz posebne uslove

Državne granice zemalja koje su omiljena destinacija stanovnika naše zemlje i dalje nisu otvorene po starom režimu, kao pre epidemije, već je potreban PCR test, izolacija, registracija dolaska…Tako da ukoliko želite u Beč, Minhen, Pariz najpre se dobro informišite o svim uslovima putovanja.

Austrija

Državljanima Srbije nije dozvoljen ulazak u Austriju osim licima koja imaju regulisan boravak, kao i u posebnim slučajevima poput lečenja, školovanja… Pored toga, sve “povlašćene kategorije” u obavezi da prilikom ulaska na granici prilože dokaz o svrsi putovanja, odnosno dokaz da pripadaju jednoj od navedenih kategorija.

Grčka

Državljani Srbije ne mogu ući u Grčku. Izuzetak su lica koja imaju regulisan boravak u Grčkoj ili nekoj od zemalja EU ili Šengena, kao i posebne kategorije građana. Obavezan je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, na engleskom jeziku. Takođe, na graničnom prelazu se vrši dodatno testiranje (brzi test). Ulazak u Grčku je moguć samo ukoliko je rezultat brzog testa negativan. Lica koja uđu u Grčku su u obavezi da provedu u kućnoj izolaciji sedam dana.

Italija

Državljani Srbije ne mogu da uđu u Italiju u turističke svrhe.

Mađarska

Državljani Srbije ne mogu uđu u Mađarsku ukoliko je razlog putovanja turistički. Ulazak u Mađarsku u privatne svrhe je moguć samo na osnovu dobijene saglasnosti od mađarske policije. Licu koje dobije saglasnost za ulazak u Mađarsku biće određen obavezan karantin u trajanju od 14 dana.

Nemačka

Državljani Srbije ne mogu putovati u Nemačku, osim ukoliko imaju boravišnu dozvolu u Nemačkoj, nacionalnu D vizu ili boravišnu dozvolu u drugoj državi članici EU, Velikoj Britaniji, Islandu, Lihtenštajnu, Norveškoj ili Švajcarskoj. Turistička putovanja u Nemačku u cilju posete ili kupovine i dalje nisu dozvoljena.

Rumunija

Državljani Srbije, kao ni strani državljani, ne mogu ući u Rumuniju, ukoliko nemaju regulisan boravak ili poseduju odgovarajuću vizu. Za sva lica koja iz Srbije ulaze u Rumuniju, a kojima je dozvoljen ulazak, obavezna je mera samoizolacije u trajanju od 14 dana.

Slovenija

Državljani Srbije ili lica koja imaju boravak u Srbiji, ukoliko ne dolaze iz zemalja na zelenoj listi, mogu ući u Sloveniju uz obavezni karantin od 10 dana (sa mogućnošću da posle 5 dana urade PCR test u Sloveniji i sa negativnim rezeltatom se oslobode daljeg karantina) ili uz posedovanje PCR testa, ne starijeg od 48 sati, urađenog u Srbiji (u jednoj od institucija R. Srbije sa spiska čiji se testovi priznaju) ili u jednoj od zemalja EU, odnosno Šengenskog prostora.

Francuska

Državljanima Srbije koji nemaju regulisan boravak u Francuskoj ili u nekoj od zemalja EU, nije dozvoljen ulazak na teritoriju Francuske, prenosi Kurir.

Korona virus i putovanja: Kina predlaže uvođenje sistema QR kodova za praćenje zdravlja putnika na svetskom nivou

311 Shares
311 Shares
Share via
Copy link