Butkica na pekarski način
Sastojci:
1 ili 2 svinjske butkice od oko 2 kg
1 kašika soli
1 kašičica bibera u zrnu
1 glavica crnog luka
2 lovorova lista
4 čena belog luka
Garnirung:
1,5 kg krompira
300 g crnog luka
1 kašika soli
1 kašičica mlevenog bibera
1 kašičica mlevene paprike
1 kašika majorana
1 vezica peršunovog lista
4 kašike ulja
Priprema: Butkicu dobro oprati, eventualne ostatke dlačica spržiti i oguliti, ako na koži postoji pečat, iseći ga. Staviti meso u šerpu, pa sipati vode koliko je potrebno da se meso prekrije. Posoliti, začiniti biberom u zrnu, očišćenim i prepolovljenim crnim lukom, lovorovim listom i belim lukom. Prokuvati, a zatim poklopiti i na tihoj vatri kuvati još oko 2 sata dok skoro potpuno ne omekša. Nakon toga ocediti i položiti u veliku tepsiju. Očistiti krompir i crni luk, iseći ih na šnite, posoliti, pobiberiti, posuti alevom paprikom, majoranom i sitno seckanim peršunovim listom. Dodati ulje i dobro izmešati. Zatim sve staviti oko butkice i peći na srednjoj temperaturi oko 1 sat. U međuvremenu meso okrenuti nekoliko puta, a prilog promešati. Jelo je spremno za služenje kada dobije lepu, rumenu boju i zajedno sa krompirom i lukom potpuno omekša, piše juznasrbija.info.
Dodaj komentar