Uncategorized

Ovo je 5 najlepših igrališta za decu u Novom Sadu

Dečijih igrališta nikad dosta! Koliko god igrališta da se izgradi, uvek bi moglo još jedno – tako bar kažu Novosađani. U gradu se u poslednjih nekoliko godina radi na izgradnji sve većeg broja ovakvih objekata, a ovo se neki od njih.

Takođe, kada su u pitanju igraonice, Novi Sad ima mnogo toga da ponudi…

OŠ Prva vojvođanska brigada

U Osnovnoj školi  „Prva vojvođanska brigada“ na Novom naselju postavljeno je dečijie igralište savremene generacije. Zavod za izgradnju grada (ZIG) je zajedno sa  školskim pedagozima i psiholozima, napravio pilot projekat izgradnje ovakvih objekata. U blizini nema sličnih sadržaja za igru dece, pa su najmlađi dobili novo mesto za okupljanje.

prva vojvodjanska_687x515

Igralište na Detelinari

Nova Detelinara, gde su godinama unazad građene višespratnice, konkretan je primer gde se nije razmišljalo o mladim naraštajima koja dolaze, pa tako ne postoje slobodne površine za postavljanje dečijih igrališta. Međutim, izgradnjom Bulevara Evrope otvorila se mogućnost za postavljanjem sportskih sadžaja, tako je na zelenoj površini duž novoizgrađenog bulevara izgrađena teretana na otvorenom, sportski teren, dečije igralište.

nova detelinara_687x515

Dečija bolnica

Postavljeno igralište u dvorištu Dečije bolnice drugačije je od ostalih. Njegova specifičnost je u tome što je postavljena specijalna višefunkcionalna kompozicija na podlozi od tartana.  Ovaj rekvizit namenjen igri mališana sastavljen je od više edukativno-zabavnih komponenti, a opremljen je tako da ga lako mogu koristiti i deca sa poteškoćama u kretanju.

Decija bolnica igraliste_687x515

Limanski park

Dečije igralište u Limanskom parku jedno je od najposećenijih u našem gradu i po obimu najveće. Rekviziti na igralištu predviđeni su za decu mlađeg uzrasta i sastoje se od vozića, vrteški, klackalice, ljuljaške, njihalice. Sva ova oprema je u skladu sa evropskim standardima.

limanski park_687x458

Petrovaradin

Igralište u Petrovaradinu oivičeno je klupama, kako bi roditelji mogli da predahnu dok se mališani igraju. Plastične kućice, tobogani i klackalice, uvek su prepuni.

Petrovaradin_687x305

Sva dečija igrališta sertifikovana su, odnosno sve sprave su postavljene i izabrane u skladu sa evropskim standardima. Oprema je bezbedna za igru dece, lepo je dizajnirana i zaštićena od mogućnosti slučajnog rastavljanja. Rekviziti su od metala i drveta, prirodno otporni na sve vremenske uslove. Prema tehničkom rešenju igrališta su dimenzionalno prilagođena prostoru, postavljaju se na podlozi od tartana i šljunka, a od opreme sadrže savremene rekvizite za igru i elemente urbanog mobilijara. Sprave koje se postavljaju prilagođene su deci za samostalno korišćenje, te je odabir istih bio vrlo oprezno i pažljivo biran.

Ipak, dešava se da igrališta budu uništena i išarana, a vandali su leti aktivniji. Zato proširite apel da se čuvaju i ne uništavaju popravljena i osposobljena dečija igrališta jer je to mnogim mališanima jedini prostor za igru.

OVDE potražite radionice za decu

Čitajte Luftiku na Google vestima

Slađana Zličić

Voli da putuje i piše, zavisna od slatkiša, lepih gestova, dobrih filmova i šopinga. Diplomirani novinar, zaljubljenik u more i sunce, snalazi se i u kuhinji, a jednog dana živeće u Rimu.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

147 Shares
147 Shares
Share via
Copy link