napulj-putovanja-jun
Pixabay
Lifestyle Putovanja

5 mesta koje treba posetiti u junu

Početak leta može biti pravo vreme za kratak odmor od grada. Od upoznavanja mističnog mavarskog nasleđa Granade do istraživanja gotičkih crkava Transilvanije, predstavljamo vam pet destinacija koje treba posetiti u junu.

Granada, Španija

Granada je se nalazi u južnoj španskoj Autonomnoj zajednici Andaluziji, poznatoj po bogatoj istoriji i kulturi. Grad je bio poslednje utočište Mavara u Španiji, a njegova predaja kralju Ferdinandu i kraljici Izabeli označila je kraj španske Rekonkiste.

Špansko-arapsko nasleđe je ono što Granadi daje mističnu lepotu, koja se najviše ogleda u grandioznoj palati Alhambra i kompleksu Heneralife (oba lokaliteta se nalaze na Listi svetske baštine UNESCO-a), ali i arapskim hamamima u kojima ćete očistiti telo i duh.

Ovo je takođe jedno od retkih mesta u Španiji gde će vam uz poručeno piće besplatno poslužiti tapas, a u podnožju brda Valparaiso, nalazi se romska četvrt Sakromonte, gde ćete imati priliku da prisustvujete autentičnim izvođenjima flamenka.

Segešvar, Rumunija

Segesvár #segesvár #sigishoara #dracula #vladtepes #transilvanya

A post shared by Fruzsi Horváth (@fruzsi.horvath) on

Staro jezgro Segešvara jedno je od najočuvanijih srednjovekovnih gradova, ne samo u Transilvaniji i Rumuniji, već u celoj centralnoj Evropi. Utvrđeni grad sagradili su nemački kolonisti tokom 12. veka i on izgledom podseća na saksonske gradove.

Zbog očuvane arhitekture i atraktivnog izgleda koji mu daju brojne odbrambene kule i gotske crkve, staro jezgro Segišvara se nalazi na Listi svetske baštine UNESCO-a.

Ono je poznato i kao mesto u kome je rođen i tokom egzila živeo Vlad Cepeš III Drakula, vojvoda koji je u popularnoj kulturi poznat kao vampir Drakula. Velika prednost posete Segešvaru je jeftin smeštaj, pa ukoliko ste ljubitelj srednjovekovnog okruženja, ovde možete ostati i duže.

Brno, Češka

The Plague Column at Freedom Square

A post shared by Spyro Nita (@spairuss) on

Najveći grad u Moravskoj i drugi po veličini u Češkoj, idealna je alternativa Pragu, samo bez hordi raspomamljenih turista i previsokih cena hrane i pića.

Brno se nalazi na ušću reka Svitave i Svratke i odlikuje ga očuvano staro gradsko jezgro, katedrala svetog Petra i Pavla na brdu Petrov u centru grada (nacionalni spomenik), zamak Špilberk na brdu iznad Brna, ali i vila Tugendhat iz 1930. godine, remek-delo funkcionalističke arhitekture, koja se nalazi na Listi svetske kulturne baštine UNESCO-a.

Putujte besplatno Evropom!

Ljubitelji prirode će uživati u istraživanju rezervata Moravski karst, koji čini mreža od preko hiljadu podzemnih pećina i nalazi se severno od grada.

Na 12 km od Brna lociran je još jedan impresivan zamak, Veverži, jedan od najvećih i najstarijih u Češkoj. Vredi pomenuti i da je Brno univerzitetski grad, koji odlikuje živa atmosfera i bogat noćni život. Pivara Starobrno proizvodi pivo od 1325. godine i smatra se da ukoliko ne probate bar neku od više vrsta ovog lokalnog piva, niste ni bili u Brnu.

Talin, Estonija

Once upon a time…👀 #TAKEMYHEARTEVERYWHERE

A post shared by Francesca & Tommaso • TTTW 🇮🇹 (@takemyhearteverywhere) on

Talin zbog svoje udaljenosti možda nije najjeftinija destinacija za city break, ali ako planirate da ga posetite, 2018. je pravo vreme za to, jer grad ove godine proslavlja 100 godina od proglašenja nezavisnosti Estonije.

O brojnim kulturnim, istorijskim i umetničkim sadržajima možete se informisati na zvaničnom sajtu manifestacije, a pored toga, staro srednjovekovno jezgro grada, koje se takođe nalazi na Listi svetske baštine UNESCO-a predstavlja dovoljan razlog za posetu. Ono je podeljeno na donji grad All-linn i gornji grad na brdu Toompea, na kome se nalazi i Zamak Toompea.

Inače Talin je poznat i kao evropska Silikonska dolina zbog najvećeg broja start-up kompanija po glavi stanovnika, a zahvaljujući velikom broju trendi restorana u kojima šefovi kombinuju skandinavsku kuhinju i lokalne tradicionalne ukuse, ovde je, prema pisanju gastronomskih magazina, pokrenuta nordijska kulinarska revolucija.

Napulj, Italija

Napulj je idealna destinacija koju odlikuju: bogato kulturno-istorijsko nasleđe, istorijski centar grada koji je zbog svoje veličine, značaja i očuvane arhitekture uvršten na Listu svetske baštine UNESCO-a.

Pored toga, Napulj odlikuje i art-nuvo fenomen poznat kao „liberty napoletano“ – stil u kome su izgrađena mnoga prominentna gradska zdanja, inspirativna savremena umetnička scena, okolne prirodne lepote među kojima su najznačajnije planina Vezuv i ostrvo Nisida u Napuljskom zalivu, ali u kultna gastronomija, budući da je upravo umetnost pravljena napuljske pice nedavno stavljena pod zaštitu UNESCO-a.

Gradska picerija L’Antica Pizzeria da Michele poznata je u celom svetu, u njoj se služe samo dve vrste pice – margarita i marinara (obe koštaju 4 eura), a redovi ispred su uvek dugi. Kada ste već u Napulju, obavezno posetite i obližnje ostatke antičkog grada Pompeje, koji je uništen 79. godine, tokom erupcije Vezuva.

Top destinacije za ovu godinu

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku